KÖZÉLET

A Clark Ádám tér felújításával a világ legszebb sétányát hoznák létre


A Lánchíd, a Clark Ádám tér valamint a Széchenyi tér megújítása volt a témája az újabb kihelyezett kabinetülésnek, melyen most az első és második kerületek vezetőivel tárgyalt Karácsony Gergely. Az ülés után a főpolgármester V. Naszályi Márta és Őrsi Gergely polgármesterekkel tartott közös sajtótájékoztatót.

A főpolgármester elmondta, hogy a ciklus egyik legkomolyabb projektje a Lánchíd megújítása, valamint a híd új forgalmi rendjének kialakítása volt, ami hozzájárulhat a belváros forgalomcsillapításához.

A Lánchíd és a két fogadótér, a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér megújításával

a világ egyik legszebb, a Bazilikától a Várig tartó sétány jöhetne létre. A fővárosnak a Széchenyi tér megújítására is volt terve és szándéka, csakhogy azt a kormány, mint fogalmazott, elrabolta a fővárostól. „Arra kell fókuszálnunk, ami a miénk, ez pedig a Clark Ádám tér."

A tér felújításának tervei elkészültek, amikről Karácsony egyelőre annyit mondott, hogy a körforgalom közepén található, ikonikus virágágyást megőrzik, de sokkal nagyobb gyalogos- és zöldfelületeket, egy úgynevezett klímaadaptívabb új teret képzelnek el, amit reményeik szerint a budapestiek és az ideérkező turisták százezrei fognak majd használni. A felújítást uniós forrásokból képzelik el.

Clark
Kép: Korzó Tervezési Stúdió/Budapest Városháza

 

A főpolgármester beszélt arról is, hogy büszkék, hogy az első kerülettel partnerségben nekivágnak a Vérmező felújításának, a második kerülettel partnerségben pedig megújult a Széna tér, valamint a Margit körút zöldítése. Utóbbi kapcsolódik a Nagykörút környékének zöld- és közterületeinek a megújításához, hogy aztán a következő ciklusban az egész Nagykörutat megújítsák.

V. Naszályi azzal kezdte, hogy az elmúlt években be tudták bizonyítani, hogy a kerületeknek és a fővárosnak nem egymás ellenében kell meghatározniuk magukat, ami ugyanis érdeke egy kerületnek, az érdeke a fővárosnak is.

Az együttműködés egyik kiváló példája, hogy az Egészséges Budapest program keretében 600 millió forintból megújították a teljes kerületi egészségügyi ellátási hálózatot, a szakrendelőt, valamennyi kerületi háziorvosi rendelőt, illetve egy új háziorvosi rendelőt is berendeztek.

A beszédéből kiderült, hogy a Clark Ádám tér felújításáról egy szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint, hogy a második kerülettel és a fővárossal közösen elkezdődhetett a Víziváros főbb útjainak megújításáról való komplex gondolkodás. Ennek az egyik része lehet annak a Csalogány utcai járdaszakasz megújítása, amiről az Énbudapestem ebben a cikkében írt.

Clark
Kép: Korzó Tervezési Stúdió/Budapest Városháza

 

Őrsi Gergely is azzal kezdte, hogy bár az önkormányzatiságot sokan egy magányos, bezárkózó műfajnak gondolják, miszerint a kerületvezetés csak és kizárólag a kerület közigazgatási határán belül gondolkodik és dolgozik, a fejlesztések és az eredmények jól mutatják, hogy egy város fejlesztéséhez rendszerben kell gondolkodni.

Mint mondta, nem tereket, hanem köztereket hoznak létre, amiket a közösség kiélvezhet. Nem olyan tereket, amiknek csak házszámuk van, hanem olyanokat, amiknek neve, funkciója és jelentősége van.

Büszkék a Széna tér felújítására, ahol is a buszpályaudvar helyén egy történelmi emlékparkot és közlekedőteret hoztak létre, és a Margit körút revitalizációjára is, hiszen sokan kételkedtek benne, hogy egy ilyen forgalmas területen ez megvalósulhat-e.

A következő ciklus nagy feladatai lesznek a Víziváros útjainak és a Budakeszi útnak a felújítása. Utóbbi Őrsi reményei szerint legalább további öt résztvevő, a 12. kerület, a  fővárosi önkormányzat, a Vízművek, Budakeszi és a kormány támogatásával, valódi összefogás részeként készülhet el. Az agglomerációból érkező forgalommal ugyanis nem veheti fel egyedül a második kerület a küzdelmet.

A főpolgármester legutóbb Soproni Tamás terézvárosi, Niedermüller Péter erzsébetvárosi, Pikó András józsefvárosi és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel találkozott (sorrendben a hatodik, hetedik, nyolcadik és kilencedik kerületek polgármestereivel). Ahogy az Énbudapestem is beszámolt róla, a tárgyalások témája a Nagykörút teljes szakaszának megújítása volt, melynek részleteiről szintén közös sajtótájékoztatón számoltak be a kerület vezetői.

Az első kihelyezett kabinetülés során a főpolgármester egyébként a 13., 14. és 15 kerület vezetőivel találkozott, aminek

mi más is lehetett a témája, mint a 13. kerületben található Rákosrendezőre tervezett állami beruházás, azaz: Rákosdubaj. Karácsony azzal kezdte, már akkor rossz érzésük volt a beruházással kapcsolatban, amikor az első információk kiszivárogtak. Soha nem jelent ugyanis jót, ha kormány titokban ügyködik a háttérben.

(Kiemelt kép: Korzó Tervezési Stúdió/Budapest Városháza)