KÖZÉLET

Karácsony Rákosdubajról: Történelmi jelentőségű a városrész fejlesztése


Éppen ezért nem szabad toronyházakkal elrondítani a Hősök tere és az Andrássy út látványát Budapest főpolgármestere szerint, aki közvetlenül Lázár János sajtótájékoztatója után ismertette újságírók előtt a fővárosi vezetés álláspontját az ügyben.

Nem sokkal azután, hogy hétfőn Lázár János építési és közlekedési miniszter a sajtó munkatársai előtt ismertette a Rákosdubajként elhíresült, Rákosrendezőre tervezett fejlesztés részleteit, Karácsony Gergely is tartott egy sajtótájékoztatót az ügyben.

A főpolgármester elsőként közölte:

Rákosrendező Budapest egyik utolsó rejtett aranytartaléka. A városrész fejlesztése éppen ezért történelmi jelentőségű.

Majd arról beszélt, hogy miben ért egyet a magyar kormánnyal a főváros vezetése. Mint Karácsony mondta, mindig örülnek, amikor a kormány budapesti fejlesztést jelent be, akkor külön is, ha ebben számítanak a budapestiekre – és ez most is így van. Kiemelte, hogy korrekt és szakmai az együttműködés a két fél között. Majd a konkrét fejlesztésről szólva hozzátette, hogy a városvezetés szerint is fontos az érintett környék fejlesztése, közlekedésének javítása, többek között pedig a földalatti meghosszabbítása és a vonatközlekedés rendezése is. „Nem zárkózunk el a külföldi befektetők elől sem” – közölte.

-
Látványvízió a Karácsony Gergely által részben ismertetett rákosrendezői fejlesztésről Kép: Fővárosi Önkormányzat

 

Ezután rátért arra, hogy mi az, amit a kormánnyal ellentétben Budapest nem szeretne. A főpolgármester kijelentette: 

A Hősök tere és az Andrássy út látványát elrondító toronyházak nem épülhetnek.

Ezzel kapcsolatban visszautalt Lázár János egyik korábbi nyilatkozatára, amely szerint a MOL-torony tájseb Budapest látképén, amivel főpolgármesterként egyetért, és szerinte még egy ilyen hibát nem lehet elkövetni. Utalt a Fudan ügyére, amelyben, mint most is, államközi szerződéssel igyekezett a kormány megkerülni a budapestieket. Szerinte más sorrendben kellene lefolytatni egy ilyen projektet, ugyanis ha először államközi szerződés születik a fejlesztésről és a kivitelezőről, az nem vezet jóra: először idehaza kell megállapodni arról, hogy mit is akarunk valójában, ezután találjuk meg hozzá a kivitelezőt.

„Ehelyett inkább egy új városnegyed építését javasoljuk, ami védi és őrzi a Hősök tere és az Andrássy út történelmi örökségét”

– tette hozzá, majd egy vonatkozó, 2019 óta fejlesztés alatt álló tanulmányterv rövid ismertetésébe kezdett. Ebből az derült ki, hogy szándékuk szerint

  • Rákosrendezőből lakóövezet lesz, tízezer lakás építhető ide, kereskedelmi beruházásokkal és egy új parkkal, ami jelentősebb zöldberuházást igényel, mint amekkorát a kormány tervez;
  • a tervezett beépítés nem túlzsúfolt, mégis minden elérhető helyben, ahol egyúttal rekultiváció, revitalizáció is elindulna, miközben Budapest lakáséhségét is enyhítenék.
-
A főváros által közreadott fejlesztési tanulmányterv térképnézete Kép: Fővárosi Önkormányzat

 

A tanulmánytervet teljes részletességében a napokban hozzák nyilvánosságra – derült ki a sajtótájékoztatón. Végül Karácsony Gergely arra kérte a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az ügyben már lezajlott tárgyalásokon elhangzottakat. Majd úgy zárta:

„Örülünk, hogy a kormány elkötelezte magát amellett, hogy a budapestiekkel egyeztetve fejleszti Rákosrendező. Nem szeretném, ha ezt elrontanánk.”

(Kiemelt kép: Fővárosi Önkormányzat)