STÍLUS

Elképesztő látványtervekkel jövünk a Széchenyi térről, a Széchenyi rakpartról, a József Attila utcáról és a Clark Ádám térről


Hatalmas, besétálható terek a Lánchíd mindkét oldalán, még több fa, bicikliutak, párásító — ez várható, ha megmarad a híd jelenlegi forgalmi rendje.

A Lánchíd határidőre elkészül, a Városháza munkatársai továbbra is az új forgalmi renddel számolnak, amikor kapcsolódó fejlesztésekben gondolkodnak. Elsősorban a gyalogos közlekedést támogatják, így lehetőség van jelentős zöldítésre is.

Széchenyi tér

A téren az óriási körforgalom előtt mindig is három zöld terület volt, pontosan azért, hogy a Zrínyi és a Mérleg utcák (mindkettő a híd felé mutat) kivezetést kapjanak a térre. Amerre a turisták is haladnának, ha tudnának. Így egy sétány alakulna ki a Bazilikától a Lánchídon keresztül egészen a Várkert bazárig. A Magyar Tudományos Akadémia előtt azért maradna viszonylag nagyobb burkolat, mert ide tudománnyal kapcsolatos rendezvényeket terveznek az akadémia munkatársai. A 10 000 négyzetméter közlekedési terület 3000 négyzetméterre fog csökkenni. A szálloda és a minisztérium épülete autóval megközelíthető marad, a kerület lakosai is behajthatnak, de ahogy a sajtótájékoztatón Erő Zoltán, Budapest Főépítésze fogalmazott: „Nem teszi meg a tiszteletkört az autósor a tér körül.”

Széchenyi
Kép: Városháza

 

Széchenyi rakpart

A villamos vonala régebben beljebb húzódott és fasor volt mellette, a jelenlegi vonal ezeknek a fáknak a helyére épült. Ezt a fasort kapnánk most vissza, így sétálva egészen a Vásárcsarnokig el lehetne jutni. 

Széchenyi
Kép: Városháza

 

Clark Ádám tér

Minden tervezés központjában a szimmetria áll. Élhetőbb, a gyalogosoknak kedvező kialakítás szerepel a tervekben, fásítással, nagyobb buszmegállókkal, párásítókkal egy turisták által is kedvelt területen. A körforgalomba rózsaablak-szimbólumot terveznek virágokból kirakni, ami a várból is jól látszik majd. 

 

József Attila utca

Az árkádos ház elé új járdát terveznek, 2 sáv mellett bicikliúttal. Új fasort is kapna (ma egy fa sincs itt) a Széchenyi tér felé vezető út, kiülős-teraszos funkciókkal.

A Lánchídhoz kapcsolódó megújuló közterek, utcák terveit Grabner Balázs tájépítész, a Korzó Tervezési Stúdió vezető tervezője prezentálta a sajtónak.

József
József
Kép: Városháza

 

Mindennek az a feltétele, hogy

  • a Lánchíd mostani forgalmi rendje megmaradjon, amire a Budapesti Lakógyűlés keretében lehet szavazni;
  • legyen szándék a város megújítására, zöldítésére (ez a szándék megvan a fővárosban és megvan a kerületekben is);
  • a projekt megkapja az EU-s támogatást.