KÖZÉLET

Karácsony hosszú és részletes szakmai egyeztetést vár Rákosdubaj ügyében


Kihelyezett kabinetülést tartott Karácsony Gergely főpolgármester a XIII. kerületben a Rákosrendezőre tervezett állami beruházással kapcsolatban péntek délelőtt. Az ülés utáni sajtótájékoztatón részt vettek a beruházásban érintett kerületek vezetői is.

„A XIII., a XIV., valamint a XV. kerület vezetőivel van egy közös ügyünk, amely egy tegnap megjelent törvénytervezet értelmében különösen aktuálissá vált, ez pedig Rákosrendező fejlesztése” – kezdte a főpolgármester, majd hozzátette, hogy már akkor rossz érzésük volt a beruházással kapcsolatban, amikor az első információk kiszivárogtak, hiszen – mint fogalmazott –

az önkormányzati vezetők már pontosan tudják: ha a kormány valamit titokban csinál, az nem mindig az érintett kerületek és közösségük érdekeit szolgálja.

Karácsony kiemelte Lázár János építési és közlekedési miniszter ígéretét, amely szerint a budapestiek bevonása, valamint a Budapesti városvezetés nélkül semmi nem fog történni az adott területen. A főpolgármester ezt az ígéretet komolyan veszi, és az érintett kerületi vezetőkkel együtt azon az állásponton vannak, hogy „semmit rólunk nélkülünk”.

Karácsony két problémát említ a beruházással kapcsolatban: szerinte a csütörtökön megjelent nemzetközi megállapodás több kérdést vet fel, mint ahány választ ad, ugyanis azt világosan lehet látni, hogy a beruházó mit kap a magyar adófizetőktől és a magyar kormánytól, az azonban nem világos, hogy mit fog adni cserébe.

„Arra számítunk és azt reméljük, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban hosszú és részletes szakmai egyeztetés lesz arról, milyen típusú beruházást szeretne a kormány. Elsősorban a funkcióról, illetve annak esztétikai és építészeti jellegéről reméljük, hogy hosszasan tudunk majd tárgyalni” – szögezte le a főpolgármester, majd hozzátette, hogy a Fővárosi Önkormányzat és az érintett kerületi önkormányzatok érdemi, partneri viszonyt szeretnének kialakítani.

A másik fő probléma a főpolgármester szerint, hogy kevés lesz az a 300 milliárd forint, amit a kormány a beruházás körülötti infrastrukturális fejlesztésekre szán. Ez szerinte nem elég a ferihegyi gyorsvasútra, valamint a kisföldalatti meghosszabbítására és felújítására, legfeljebb a felüljáróra és a kisföldalattira. Azonban hozzátette, ha nincs felújítva a kisföldalatti már meglévő teljes szakasza, valamint a hozzá tartozó BKV járműpark, a vonal meghosszabbítás semmit nem ér, hiszen az nem fogja tudni kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

„Nem lenne helyes, ha átesnénk a ló túloldalára. Egy ilyen léptékű városfejlesztésnél vegyes funkciók is elképzelhetők, nem kell csak turisztikai célúnak lennie, amely nem tartalmazza például új lakó övezetek kialakítását, új közérdekű intézményeket vagy szolgáltatásokat és megfelelő mennyiségű zöldterületet”

– szögezte le a főpolgármester.

Tóth József, a XIII. kerület vezetője azt mondta, túl lazák mind a kormány, mind a befektető vállalásai egy ekkora beruházáshoz képest. Horváth Csaba, Zugló polgármestere leszögezte, hogy a XIV. kerületi lakosok bevonása nélkül nem születhet döntés a kérdésben. Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere pedig partnerséget vár a kormánytól a beruházás megtárgyalásával kapcsolatban.

(Kiemelt kép: