KULTÚRA

Békés fények Ukrajnának - menekült gyerekek lámpagyújtása Budapesten


Hétfő délután nyitotta meg kapuit a Békés fények Ukrajnának kiállítás a Terézvárosi Gyermekkönyvtárban, ahol ukrán menekült gyerekek által készített kerámialámpásokat gyújtottak meg a megtámadott ország melletti kiállásként.

A projekt keretében a menekült gyerekek és néhány támogató felnőtt kerámia díszlámpákat készítettek az elmúlt két hónapban, amiket hétfő délután a kiállítás megnyitóján egyszerre gyújtottak meg, az Ukrajna melletti szimbolikus kiállás jeleként.

„Összesen közel 40 hét és tizennégy év közötti menekült gyerek vett részt a projektben. A kezdeményezést Jutka Fischer, magyar származású angol kerámiaművész és Daria Zaks orosz szobrászművész indították el, a lebonyolítás pedig igazi nemzetközi projektté vált: a gyerekek munkáját segítő önkéntesek között a kerámiaművész magyar, kínai és palesztin tanítványai is részt vettek.

A projektet Jutka Fischer, magyar származású angol kerámiaművész és Daria Zaks orosz szobrászművész indították és vezették.

Céljuk egyszerre az Ukrajna melletti szimbolikus kiállás és a Budapesten élő ukrán menekült gyerekek támogatása művészeti foglalkozással.

A projekt megvalósításának a Budapest Helps! Info és Közösségi Központ, valamint a Learning Without Borders, menekült gyerekeket befogadó iskola adtak helyszínt, illetve biztosították a munkához szükséges anyagokat és eszközöket. A Budapest Helps! Info és Közösségi Központot a Fővárosi Önkormányzat, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa és a Nemzetközi Migrációs Szervezet , a Learning Without Borders-t pedig a Migration Aid civil szervezet hozta létre és működteti.

Kiemelt kép és galéria: Merész Márton/Énbudapestem

A kiállításnak a FSZEK Terézvárosi Gyermekkönyvtára február 5-ig ad otthont. Ez a könyvtár a menekülthullám érkezését követően kialakított egy ukrán gyerekkönyv részleget is és számos más kulturális-közösségi program megszervezésével vagy befogadásával is támogatást nyújtott már az itt élő menekülteknek.

Tavaly májusban már készültek hasonló akcióval a Budapestre menekült ukrán családok, akkor kétszáz gyermek közösen készített festményt, ezzel kifejezve hálájukat a befogadásért.

 A „Kyiv örökké” című a Városháza parkban nyílt tablókiállítást akkor Karácsony Gergely főpolgármester és Balog István, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője közösen nyitották meg.

Szintén tavaly tavasszal beszámoltunk arról a fociedzőről, aki önként jelentkezett a főváros menekültügyekért felelős munkatársánál, hogy szívesen tartana edzést, amikért (természetesen) nem kért pénzt. A gyerekek nemcsak egy lelkes amatőrt nyertek, akivel a szabadidejüket tölthetik a jó levegőn, Andrii lassan húsz éve foglalkozik labdarúgással, 2006 óta edző. A főváros és a MAC ingyen biztosította a focipályát az edzésekhez.

Tavaly decemberben friss adatokat közölt a a Fővárosi Önkormányzat a Budapesten élő ukrán családokról, ebből az derül ki, hogy Magyarországon több mint 130 ezer fő kapott 2022 márciusa óta ideiglenes tartózkodási engedélyt, és kevesebb mint 40 ezer fő kapott menedékes státuszt.

A főváros tájékoztatása szerint 1500 családban 2500 gyerek él, 70 százalékuk ukrán, 30 százalékuk kettős állampolgár, 47,1 százalékuk magyarajkú, 46,6 százalékok ukrán, 6,3 százalékuk orosz nyelvű.