KULTÚRA

Európa leginspirálóbb turisztikai célpontjai közé választották a Magyar Zene Házát


A világszerte közel 200 millió olvasóval rendelkező The Guardian olvasóinak közönségszavazásán választották meg a városligeti épületet.

A The Guardian olvasói véleményét gyűjtötte össze arról, hogy melyek azok az európai helyszínek, amelyek a legnagyobb hatással voltak rájuk. A listán Spanyolországtól Dániáig, az ókortól a modern művészetekig a legizgalmasabb, az olvasókat leginkább inspiráló kulturális célpontok szerepelnek. A Magyar Zene Háza olyan nevezetességek mellé került a listára, mint a római amfiteátrum, az angliai Hadrianus-fal vagy a dániai Kronborg-kastély.

A cikk lenyűgöző helyszínként említi a Magyar Zene Háza kivételes épületét, ami Budapest gyönyörű parkjában, a Városligetében található. Mint írják: „a gombaszerű főbejáraton belépve a zenetörténetnek szentelt múzeumban találjuk magunkat. A zene kezdeteitől a gregorián éneken és a magyar népzenén keresztül egészen napjaink zenéjéig itt minden megismerhető.”

A Magyar Zene Háza nem először szerepel rangos nemzetközi kiadványok toplistáján, tavaly februárban az ÉnBudapestem is beszámolt róla, hogy Fudzsimoto Szú kortárs japán építész a Magyar Zene Háza tervezéséért kapott díjat.

Zene
Kép: Palkó György/Liget Budapest

 

Fudzsimoto Szú a díjat megköszönve angol nyelven akkor azt mondta, hogy az épülettel ki akarta fejezni a tiszteletét a gyönyörű Városliget és a magyarok zenei hagyományai iránt. – Abból indultam ki, hogy a magyar embereknek nagyon fontos a muzsika – hangsúlyozta a japán építész, miután átvette a Közmédia Év Embere 2022 Díját.

A világ legjobb úti céljai között Budapest

Budapest számos elismerést kapott az elmúlt időszakban is. A magyar főváros legutoljára pezsgő éjszakai élete miatt kapott rangos helyezést a The Travel utazási magazin 2023-as Consumer Choice indexe alapján.

A sorrendet olyan szempontok alapján határozták meg, mint a biztonság, a nyitvatartási idők, az éjszakai közlekedés, egy korsó sör, egy Big Mac ára, azaz, hogy mennyire megfelelőek a körülmények az éjszakai élethez.

Ezen szempontok alapján Budapest a második helyen végzett Berlin mögött és Bukarest előtt.

A világ legjobb úti céljai közé sorolta Budapestet az egyik vezető nemzetközi utazási médium is, a Condé Nast Traveler 2023 végi ajánlásában. A világ különböző helyein élő újságírók közreműködésével készülő listára minden évben a 24 legkiemelkedőbb látnivalót gyűjtik össze, erre a listára került fel Budapest, ami mellett csupán három további európai úti cél szerepel: a görögországi Kükládok, Koszovó és az Egyesült Királyság Yorkshire-régiója.

2023.
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

 

Az ajánlásban a magyar fővárosra jellemző egyedi építészeti stílusokat és termálfürdőket, többek között olyan turisztikai attrakciókat állítanak fókuszba, mint a Lánchíd, a Magyar Zene Háza vagy éppen a Nemzeti Atlétikai Központ.

A Condé Nast Traveler azóta kiadta a Gold List 2024-es listáját is, melyben a világ 75 legjobb szállodáját gyűjtötték össze. Itt is helyet kapott a magyar főváros: a budapesti Four Seasons Gresham-palota mellett olyan neves szállodák szerepelnek a listán, mint az ötcsillagos dubaji Jumeirah Dar Al Masyaf vagy éppen a párizsi Ritz Hotel. A cikk szerint grandiózus a budapesti szálloda megjelenése, és kiváló a lokációja, ahonnan "elképesztő" kilátás nyílik a Dunára és a Pest-Budát összekötő ikonikus Lánchídra.

(Kiemelt kép: Liget Projekt)