KÖZÉLET

Kétszáz ukrán gyermek közösen készített festményt hálából a budapestieknek


A képhez Kijev napja szolgáltatott alkalmat: az ukránok május utolsó vasárnapján szokták ünnepelni saját fővárosukat. „Kyiv örökké” címmel a Városháza parkban nyílt tablókiállítás.

A budapestiek és az itt menedékre találó ukrán menekültek május utolsó vasárnapja előtt, már május 25-én, csütörtökön felköszöntötték Kijev városát: az alkalomból Karácsony Gergely főpolgármester és Balog István, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője közösen nyitották meg a Kijevi Történeti Múzeum festményeinek és fényképeinek reprodukciójából összeállított szabadtéri tárlatot.

2023.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Városháza parkban elhelyezett tablók előtt felvezetésként népviseletbe öltözött, menekült ukrán felnőttek és gyerekek gyülekeztek közösen énekelve, aztán elsőként

Karácsony Gergely Budapest nevében kifejezte együttérzését a bombázott ukrán főváros lakóival.

A főpolgármester ezután a békéről beszélt, ami szerinte a legfőbb érdekünk, és amit Ukrajna nemzeti szuverenitásának és területi integritásának biztosítása hozhat csak el. Hozzátette: „Budapestnek és Magyarországnak érdeke az is, hogy kiálljunk, kitartsunk az elveink és az értékeink mellett, hogy tanúbizonyságot adjunk emberségből és szolidaritásból. Mint emlékeztetett, „fájdalmasan hosszú ideje, lassan 500 napja Magyarország szomszédságába költözött a háború”.

2023.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Balog István, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője azzal kezdte, hogy már második éve próbálják elvenni tőlük az ünnep örömét, majd azt mondta, hogy „a 15 hónapja tartó háborúban Oroszország több ukrán települést egyszerűen eltűntetett a föld színéről”. Az ügyvivő kiemelte:

„Ukrajna békét akar. De nem a béke illúzióját, nem egy befagyott konfliktust akar az ukrán nép, hanem valódi, hosszan tartó, igazságos békét és garanciát arra, hogy az ilyen szörnyű bűnök ne ismétlődjenek meg.”

A tablókiállítás június 14-ig látható.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)