FRISS

Gyönyörű térkövekkel újult meg a Horváth Mihály tér


Megnéztük a januári napfényben ragyogó, frissen felújított háromszöget a Budapesti Szent József templom előtt.

Józsefváros Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete, szinte minden héten megújul, bezöldül, színesebb lesz itt egy közterület. Most a Horváth Mihály tér volt soron, ami a Baross utca Nagykörúton kívüli szakaszán, a körúttól nem messze helyezkedik el. A tér templom felőli oldala szűkösebb, az épület előtt kicsi parkrésszel, meghatározó elemei a későbarokk plébániatemplom, valamint a tér északi részén található szecessziós stílusú egykori telefonközpont és Pázmány Péter szobra, amit még 1897-ben adott a városnak Ferenc József. 

A Horváth Mihály tér Baross utcától északra fekvő részének, azaz a templom körüli terület tervei 2022 év végére elkészültek, melyet közbeszerzési eljárás követett a kivitelező megtalálása érdekében. A megújuló terület a tér és a hozzá kapcsolódó két közúti csatlakozás és csomópont: Horváth Mihály tér – Baross utca és Őr utca – Tavaszmező utca – Horváth Mihály tér által határolt terület.

Ez változott

A felújítás két ütemben történik, az első ütem 2023. augusztusában kezdődött és nemrég véget is ért. A munkálatok a templom, az ötcsillagos hotel, valamint a Horváth Mihály tér 16. szám alatti társasház előtti területet érintették. A korábbi parkolási lehetőség megszűnt (a térről nyíló ingatlanok gépjárművel továbbra is megközelíthetőek az Őr utca irányából), de lettek helyettük egységes arculatú burkolatok, épített elemek, sok árnyas gyalogos- és ülőfelület, kitelepülési lehetőségek.

A templom előtt szilárd burkolatú teresedés biztosítja rendezvényeknek a helyszínt. A járdaszintbe emelt csomópontok és a forgalmat terelő növénykazetták mellett fákat is ültettek, a növénytelepítés fontos szempontja a biodiverzitás és a természetközelibb hatás volt. A Pázmány-szobor jelenlegi helyén kerül megőrzésre és a téren minden évben felállított karácsonyfa helye is megmarad.

Arról, hogy milyen jó most a nyolcadik kerületben élni, itt és itt és itt és itt és itt és itt írtunk.

Kiemelt kép és galéria: Merész Márton/Énbudapestem