FRISS

Elhunyt Benedek Miklós színművész


Életének 78. évében, méltósággal viselt betegség után kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Benedek Miklós édesanyja a Kulturális Kapcsolatok Intézeténél dolgozott, édesapja Benedek Tibor konferanszié, kabarészínész volt. A Radnóti Miklós Gimnázium orosz tagozatára járt, 1965-ben Valcz Péterrel és Dévényi Tiborral megnyerték a Ki mit tud? paródia kategóriáját. Már az érettségi előtt felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1969-ben végzett Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek 1969 és 1983 között volt a tagja. 1983-tól a Katona József Színházban játszott húsz éven át. 1991–92-ben, valamint 1993–1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivője, 1992–2007 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója volt. 2003-tól újra a Nemzeti Színház tagja lett, ahonnan 2009-ben elbocsátották, hat kollégájával együtt. 2009 óta szabadúszóként dolgozott, 2017-től az Orlai Produkciós Iroda társulatában játszott.

Az SZFE elfoglalása kapcsán úgy fogalmazott, hogy valaha barátságban állt azokkal az emberekkel, akik most az intézményt vezetik és ott tanítanak. „Így már nem lehetünk barátok” – fogalmazott. Zavarta és dühítette a „rengeteg szemétség és butaság, amit terjesztenek". „A növendékek meg egyedül vannak, mesterek nélkül” – nyilatkozta. 

Benedek
1972, Egyetemi Színpad Kép: Kádas Tibor/Fortepan

 

Már életében legendás szinkronszínész lett, többek között a magyar animációs filmművészet egyik csúcsában, a Macskafogóban kölcsönözte Fritz Teufelnek a hangját, de ő szinkronizálta a tiszteletre méltó Teddy-t is a Csengetett, Mylord?-ban is.

Felesége Hodgyai Éva volt, két gyerekük született; Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Benedek Albert író, fordító.

Benedek Miklós élete végéig színpadon állt.

(Kiemelt kép: Czimbal Gyula/MTI)