STÍLUS

Járdafelszabadítás zajlik Józsefváros számos utcájában


Valahol paradoxon, hogy örömre ad okot az, hogy a gyalogosok visszakapják a nekik szánt járdákat, és immár babakocsival, kerekesszékkel sem egy állandó hazardírozás lesz a közlekedés a falhoz túl közel parkoló autók miatt. Ennek ellenére üdvös, hogy Józsefváros belevágott a járdafelszabadításba.

A város sűrűn lakott és beépített kerületeiben – Józsefvárostól Újlipótvárosig – komoly probléma, hogy a szűk keresztmetszetű utcákon a parkolóhelyek úgy vannak felfestve, hogy engedélyezik a kétoldali, járdán két kerékkel történő parkolást. Ezzel jelentősen leszűkítve az amúgy is keskeny területet a járdákon.

Mindez ellentétes a KRESZ előírásával is, mely szerint járdán csak akkor szabad megállni, ha a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad – írja a Józsefvárosi Önkormányzat.

Az augusztusban megvalósuló palotanegyedi program keretében az Önkormányzat több járdát felszabadít a gyalogosok számára. A változtatások célja nem csak a gyaloglás, de az utcákban a kerékpározás biztonságának és kényelmének javítása, valamint a gépkocsi közlekedés sebességének lassítása, és az utcák hangulatának javítása is.  

-
Kép: Józsefvárosi Önkormányzat/jozsefvaros.hu

És hogy mely utcákat érinti/érintette ez a változás? A Csepreghy utcában és a Nap utca Kisfaludy-Futó utcák közötti szakaszán nem jár parkolóhely-csökkenéssel a változás, kismértékű a csökkenés a Múzeum utcában, illetve megszűnik az egyik oldali parkolósáv a Bródy Sándor, a Krúdy, a Nap, a Puskin és a Szentkirályi utcák egy-egy szakaszán. 

A Palotanegyedben nem ez volt az egyetlen változás a nyáron – bevezették a kizárólagos lakossági parkolást, új koncentrált rakodókat, illetve puszi & pá parkolóhelyeket jelölt ki az Önkormányzat.