STÍLUS

Így lesz vígabb a Víg utca – autómentes, színes és pezsgő


A tavalyi józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete az “Egy Vígabb utca lett” – most hétvégén bemutatkozik a nagyközönségnek is az átalakult, boldogabbá vált szakasz.

A közeli Bacsó Béla utca évek óta, napról-napra bebizonyítja, hogy mennyire jót tesz a városnak és a közeli lakóközösségeknek, ha egy utca meg van nyitva ahhoz és annak, hogy ott pezsegjen az élet. De a szomszédos, az egészséges utcák koncepció jegyében megújult Déri Miksa utca is jó példája annak, milyen az, amikor közösségi tervezéssel, előremutató elvek mentén születik újjá egy utca.

A tervezés

A mostani átalakulás (aminek az első látványos elemei a héten már megjelentek, de még messze nincs kész minden)a Víg utca csarnok mögött, Vásár utca és Déri Miksa utca közötti szakaszát érinti. Az ötlet gazdája, Nemes Zoltán arra tett javaslatot, hogy 

a Víg utcai üzletsor előtti szakasz úgy újuljon meg, hogy a lakóközösség és a helyi vállalkozások javát szolgálja.

Erre a VIII. kerületi közösségi költségvetés részeként 8 millió forintos keretet biztosítottak, az utca átalakításának első állomása az utca páros oldali burkolatának cseréje volt –  ezt itt lakók és dolgozók kértek a közösségi tervezési alkalmakon – majd szeptembertől megváltozott a forgalmi rend és egy gyalogos-kerékpáros zóna jött létre. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Erről a részvételi költségvetésen beadott ötlet megvalósításának előkészítése során egyeztettek a lakókkal, helyi szereplőkkel és intézményekkel, és az üzletek számára biztosítanak egy idősávot amikor be tudnak hajtani a Víg utcába. Áruszállítási időszakban hétköznap reggel 6 és 14 óra között hajthatnak be az arra jogosult járművek, hétvégén pedig reggel 6 és 10 óra között. A mozgássérültet szállító járművek, és a megkülönböztető jelzést használó járművek ezután is bármikor behajthatnak. 

Milyen lesz az utca?

Mozgatható fa planténerekben növények kerülnek ki, ezek az utca két végének lezárását is biztosítják, ezzel közel 70 négyzetméter területű zöldfelület jön létre, a magaságyásokba több száz növény költözik majd, már egy közös aszfaltfestést is tartottak, és hamarosan érkeznek az utcabútorok, napernyők, és hétvégén indul a programdömping is, amiben sok kerületi vállalkozó és kreatív ember vesz részt. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A városban már több helyen is – az alsó rakparttól az Új körúton át az Andrássy út szervízsávjaiig – használt kísérleti módszerekkel dolgoznak itt is a Rév8 munkatársai. Azaz 

egyszerű és olcsó eszközökkel vesszük birtokba azt a területet, amit előtte másképp, más funkciókra használtuk. 

A színes aszfaltfestés, a növények és mozgatható utcabútorok otthonosabbá teszik a teret akkor is, ha nagyobb beruházásra nincs lehetőség. A kísérleti kialakítás előnye, hogy így ki lehet próbálni, mi működik az adott helyen, mi az, amit szeretnek a teret használók, és mi nem olyan népszerű. Így amikor a nagyobb költségvetésű beruházás elindul, a tervezőknek már egy biztos tudás lesz a kezében arról, hogy mire van igény. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A nyitóhétvége és utána október 21-ig tartó hétvégék teljes programját itt éritek el, lesz ékszerkészítés, társasozás, pop–up vásár, közös kávézás és köztéri agyagozás is.