STÍLUS

Mikroparkok burjánzása Józsefvárosban – talpalatnyi zöld a forró aszfalt helyén


Micsoda evolúció – parkolókból parklet, majd ezekből mikropark lett. A 2022-es VIII. kerületi részvételi költségvetés egyik nyertes ötleteként öt mikroparkot létesítenek, ezeket bárki használhatja, és a helykiválasztás során fontos volt, hogy egy helyi közösség gondozza majd őket.

Mik is azok a mikroparkok?

Egy nagyon kreatív városi kezdeményezés, ami arról szól, hogy a köztereinket hogyan lehet úgy újraosztani, hogy abból a helyi közösségek profitálhassanak – olyan értelemben, hogy egy minden tekintetben élhetőbb, és találkozásokra, szomszédsági kapcsolatépítésekre is alkalmas terek vegyék körbe őket. 

Az első mikropark egy egyszerű ötletből indult San Franciscoban 2005-ben, írja a a budapesti projekt kapcsán az ötletet a helyi szervezetekkel együttműködve megvalósító RÉV8. Lassan két évtizede egy művészeti iroda munkatársai megváltva egy parkoló cédulát ahelyett, hogy autóval álltak volna be a helyre, egy kis füves részt alakítottak ki padokkal. Az ötletük olyan népszerű lett, hogy városvezetés is felfigyelt rá, és nekiállt, hogy még több ilyen mikroparkot hozzon létre, állandó jelleggel. 

-
Kép: Puszt Zsófia/Rév8

Ezek a zöld oázisok – ahogy a nevük is mutatja – kicsik, egy-két parkolónyi helyen állnak, és nem azért vannak, hogy a valódi zöldfelületeket és parkokat kiváltsák, viszont képesek arra – ahogy a bevezetőben is említettük – hogy a közös városi tér egy részét valóban visszaadják a lakónak, és nem utolsó sorban elviselhetőbbé tegyék a városokban évről-évre érezhetően szélsőségesebbé váló klímát. A zöld növények, ülőhelyek mellett néhol biciklitárolókkal is el vannak látva.

A józsefvárosi példák

Az ötletet a szomszédos kerületben már népszerű parklétesítési akció adta, de az öt Józsefvárosi helyszín kiválasztásánál szempont volt, hogy legyen a közelben egy olyan közösség, aki gondozza a mikroparkokat, és valamilyen módon az ő igényeik alapján készüljön el az adott hely. Persze ezzel együtt egy mindenki számára nyitott köztér is maradhasson az utcán. 

Az első mikropark beültetése és avatása szeptember végén (21-én) történt meg, a Práter 63 előtt, a Molnár Ferenc tér felőli parkolósávban, a Lehetőségek tere közösségi tér előtt. Az itteni kiültetett növényvilág is már egy nagyon izgalmas állásfoglalás, hiszen a mikropark részét képezi a Colonia Herbaria Ferus, Köz(tes) terek - növényi szubjektumok projekt. Ennek keretében olyan növényeket választottak, melyek a városi térben spontán módon nőnek; ehhez korábban bejárták a környéket is. A fő kérés itt az volt, hogy a helyszín alkalmas legyen kültéri kiállításokhoz is, de könnyen átrendezhető és mobilis is legyen az építmény. 

-
Kép: Rév8/Rév8

A Magdolna utca és a Szűz utca sarkán épülő mikropark tervezésébe egyrészt a közeli Százszorszép óvodát vonták be, nekik fontos volt, hogy egy játékos, színes építmény legyen, a Nem adom fel kávézó pedig szeretne érzékenyítő programokat tartani, hogy megmutassák milyen látássérültként a városban közlekedni. Így került a labirintus ide, ahol ki lehet próbálni a fehér botos közlekedést. A Nap utcában a közeli Józsefvárosi Múzeum felújítása alatt a mikropark kiállító felületként szolgál majd, amivel kísérletezni is lehet. A Népszínház utcában a nagy konténerekbe ültethető növényekkel is üde színfoltja az utcának a kis park, itt a Pneuma Szöv. és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) a jövőben szeretne vetítéseket tartani, ezért a kialakítás alkalmas lesz egy vetítővászon kihelyezésére is. A Magdolna utca és Szigetvári utca sarkán lévő mikropark kialakításánál a Biztos Kezdet Gyerekház egy színes, a kicsik által távolról is felismerhető parkot kért, ahol van matatófal is. 

 

Kiemelt kép: Rév8/Puszt Zsófia