STÍLUS

Így szépül meg a Bacsó Béla utca 2024 elején


Nem győzünk beszámolni a józsefvárosi fejlesztésekről, alig ér véget az egyik, azonnal hallani egy újabbról – ami közös bennük: ezek a közterek a lakókkal egyeztetve váltak színessé, gyalogosbaráttá, élhetővé.

A Bacsó Béla utcának a Rákóczi tér melletti sétálóutca szakaszát a próbaidőszak óta egyre többen ejtik útba délutánonként. A 2021-es, ideiglenes kialakítás célja az volt, hogy a járványhelyzetben minél több szabad tere legyen a városlakóknak, másrészt az önkormányzat szeretett volna nagyobb teraszt biztosítani a vendéglátóhelyek számára, ezzel is segítve őket. Kisebb beavatkozásokkal próbálták a szürke aszfalt burkolatú utcát is feldobni: a szakasz két végét dézsás növények jelezték, színes girlandok kerültek ki, illetve a lakókkal közösen kifestették az aszfaltot.

A tesztidőszak után kérdőíves felmérést végeztek, kikérték az utca lakóinak véleményét a tesztidőszakról. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak: a többség támogatta a megújulást.

Az emberek több növényt, kevesebb parkolóhelyet, a zsákutcába kizárólagos lakossági behajtási lehetőséget, forgalomcsillapítást, utcabútorokat, árnyékolást, zajszűrést, rendet és tisztaságot szeretnének.

BACSÓ
Kép: REV8

 

Az átalakítás során megmarad az utca bohókás, különleges hangulata, amit új fák és zöldfelületek egészítenek ki, ezzel klimatizált utca jön létre. Az átalakítást 2024. januárjában kezdik, ennek főbb elemei a következők lesznek:

  • új, a Rákóczi tér arculatához illeszkedő, világos burkolat,
  • új fasor az utca teljes hosszán,
  • új teresedés a Népszínház utca felől, a mobil wc megszűnik itt,
  • új utcabútorok – székek, padok, gumigömbök, hulladékgyűjtők, kerékpártámaszok –,
  • színes burkolat a sétányon a Vásár és Bérkocsis utcák között,
  • páraoszlopok és ivókút a nyári hőség ellen,
  • és megújul a közvilágítás is, új kandelábereket telepítenek.

Ha ez tényleg így is lesz, akkor biztonságos, kerékpáros- és gyalogosbarát utca jön létre, megtartva a Rákóczi térhez közelebbi szakaszon a 2021-ben még csak tesztjelleggel bevezetett sétálóutcát – amiről mi itt írtunk.

Forrás: Rév8