KÖZÉLET

Nyit a városligeti műjég, idén csak minimális áremelkedést jelentettek be


A nyitónapon fellép a Honvédelmi Minisztérium katonazenekara, valamint lesznek táncbemutatók és nyereményjátékok is. Idén először lehet pulcsikat és sapkákat is vásárolni.

Az eredeti tervekkel ellentétben nem november 17-én pénteken, csak 20-án, hétfőn nyit ki Városligeti Műjégpálya, a pénteki

10-12 fok ugyanis nem kedvezett a jégnek.

A programokat mindez nem befolyásolja, hétfőn ugyanúgy fellép a Honvédelmi Minisztérium katonazenekara, valamint lesznek táncbemutatók és nyereményjátékok is.

Ahogy Székely Júlia, a Budapesti Sportszolgáltató Központ Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője az Énbudapestemnek elmondta, az idei szezonra új foodtruckokkal készültek, a hüttéjükben pedig már applikáción keresztül is lehet vásárolni, hogy

a vendégek elkerüljék a sorban állást.

Emellett megnyitják a műjég hivatalos merchandise shopját is, ahol pulcsit, hoodie-t, sapkát lehet beszerezni.

Amikor arról kérdeztük, könnyen megy-e számukra az átállás arról, hogy nyaranta csónakázó tóként, telente pedig jégpályaként üzemelnek, Székely azt mondta, bár nagy feladatról van szó, a kollégái számára mindez csak rutinmunka.

Az Énbudapestem újságírói egyébként nyáron kipróbálták a vízibiciklizést és a város első, szintén itt megnyílt vízi moziját is, ezekről itt és itt olvashat.

A Városligeti Műjégpálya az energiaárak növekedése miatt tavaly jelentős áremelésre kényszerült, idén viszont, Székely elmondása szerint csak minimálisan kellett árat emelniük.

Városligeti
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

 

Tavaly többen is cikkeztek arról, hogy veszélyben a műjég sorsa, A Világgazdaság azt pedzegette, hogy az energiaválság miatt lehet, hogy ki sem nyithat, ha pedig mégis, akkor lehet, hogy csak rövidebb szezonra. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes is beszélt róla, hogy a fenntartása csak addig lehetséges, amíg rentábilis. A Népszavának adott tavalyi interjújában azt mondta, a gyógyfürdőket biztos nem fogják bezárni, egyrészt, mert rentábilisan működnek, másrészt, mert nagyon rossz üzenetnek tartja, ha válság idején kulturális és szociális intézményeket zárnak be, mert az kevesebb megtakarítást eredményez, mint amennyi kárt az emberi lélekben okoz.

A műjégre kitérve viszont tavaly hozzátette: „A városligeti műjég volt az egyetlen kivétel, ahol feltételhez kötöttük a nyitást, de úgy tűnik, hogy januárban is fogadhatja majd a korizókat.”

Székely mindezzel kapcsolatban most azt mondta, szóba sem került a műjég bezárása. Az áremelés nem riasztotta el az embereket, sőt majdnem ugyanolyan számokat tudtak produkálni, mint az előző évben.

Olyannyira jól alakultak a dolgok, hogy a tél egyik leghangulatosabb téli programját is a Városligeti Műjégpálya adta, amikor is február közepén egészen hajnali 1-ig lehetett korcsolyázni bulizenékre. 

Székely az Énbudapestemnek elmondta, hogy nagyon bíznak benne, hogy idén is ugyanazokat a belépési számokat tudják hozni, mint tavaly, sőt reményeik szerint több külföldi érkezik. Mint magyarázta, részben még mindig a járvány egyik utóhatása lehet, hogy tavaly kevesebb turista érkezett.

Hogy pontosan mennyi külföldi látogatja a műjeget, nem tudják megmondani, a bérleteladásokból – amit inkább magyarok vesznek – viszont arra következtetnek, hogy egyelőre fele-fele arányban lehetnek magyarok és külföldiek.

A Városligeti Műjégpálya hétfőtől péntekig délelőtt 9 órától 13 óráig, délután 17 órától 21 óráig tart nyitva, hétvégén délelőtt 10-14 óra között, szombat délután 21 óráig, vasárnap délután 20 óráig.

(Kiemelt kép: Bartha Dorka/Énbudapestem)