KÖZÉLET

Megújult a főváros ivóvízhálózata és részben elkészült a Csillaghegyi-öblözet védelme


Elkészült a Pünkösdfürdői védmű, az Aranyhegyi patak védműve, valamint a Római-part engedélyezési tervei – ez utóbbi kivitelezése azonban még nem kezdődhet el. Ezen kívül megújult a főváros ivóvízhálózata.

A Csillaghegyi-öblözet a III. kerületi Aranyhegyi-patak, a Szentendrei út és a Barát-patak által határolt része, ahol az árvízi biztonság növelését valósítja meg uniós forrásból a Fővárosi Önkormányzat.

Tüttő Kata az Énbudapestemnek elárulta, hogy Karácsony Gergely 2019-es megválasztása előtt ígéretet tett arra, hogy megmarad a Római part természetközelisége és a helyi közösség bevonásával fognak bármilyen beruházást végrehajtani – ez a tavasszal átadott Pünkösdfürdő Park esetében megtörtént. A hatalmas, hét hektáros parkban a petanque pályától a kutyás akadálypályán, a hatalmas játszótéren, a piknikezős réten át a bringás pihenőig meg is valósult, közösségi bevonással.

A váro​süzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte az árvízvédelmi projekt még Tarlós István alatt indult el a 2013-as, addig soha nem látott árvizek után. Az akkori városvezetés elrendelte az árvízvédelem felülvizsgálatát, majd elkezdte a probléma megoldásának kidolgozását, a projekt kivitelezése és befejezése azonban már a jelenlegi városvezetés feladata volt.

A főpolgármester helyettes azt is elárulta, hogy jelenleg - a meghatározott árvízszinteket figyelembe véve és az 1,30 méter magas biztonság mellett - építették meg mintegy 1,7 folyóméter hosszban a Pünkösdfürdői védművet, és a Nánási úttól induló a Szentendrei úton keresztül több mint két folyóméter hosszban az Aranyhegyi-patak védművet. Továbbá elárulta, hogy elkészültek a Nánási út - Királyok útjára tervezett védmű tervei.

Ennek a kivitelezése azonban várat magára, a projekt ugyanis a 2021–2027-es uniós ciklusban a Magyarországnak járó európai uniós támogatásokból valósul majd meg.

Megújult ivóvízhálózat

KEHOP-2.1.5-16-2017-00001
Kép: Budapest

 

Október végéig jelentősen megújult Budapest ivóvízhálózata, mintegy 19 milliárd forintból. A főváros közleményéből kiderül, hogy Dél-Pesten és Dél-Budán nagyátmérőjű hálózatfejlesztés történt, Duna alatti átvezetéssel. Felújításra került hatvan darab csápos kút, valamint mintegy háromezer ólomból készült házi bekötést cseréltek ki. 

A fejlesztés eredményeként javul a vízellátó rendszer üzembiztonsága és a szolgáltatott ivóvíz minősége.

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség/Pelikán János)