STÍLUS

Budapest 2073-ban – szép új világot álmodik nekünk az internet


Váratlan eredményt hozott, hogy a jövőbe próbáltunk kukkantani: burjánzó parkokra, égbe ívelő tornyok körül kéklő tavakra ébredünk majd 50 év múlva.

Megkérdeztük a Mesterséges Intelligenciát, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján milyen jövőt képzel el nekünk Budapesten. Érdekesség, hogy nem segítettünk neki túl sokat, nem használtunk olyan parancsszavakat, mint zöld, pozitív vagy ragyogó, csupán az évszámot, a város és az épület nevét adtuk meg, és az eredmény mégis meglepetéssel szolgált.

Budapest
Kép: Midjourney

 

Úgy tűnik, a következő ötven évben történni fog velünk valami csodálatos, ami milliónyi, mogorva magyar életébe színeket, friss levegőt, élhető jövőt hoz. Az tisztán látszik, hogy Budapestet elkerülik a világot sújtó problémák: a globális felmelegedés, elsivatagosodás, vízhiány, túlnépesedés. Az építészetünket sem cseréltük le modernebb, csupa acél vagy szilikon, 3D nyomtatott katedrálisokra és hidakra. A végső konklúzió? Ha szebb jövőről álmodunk, kérdezzük meg az MI-t, ami – elméletben – több adattal rendelkezik rólunk és szebbnek látja a jövőnket, mint mi magunk.

Budapest
Kép: Midjourney

 

Egyébként arról az MI-ről van szó, amitől Elon Musk és Stephen Hawking sem vár túl sokat, nagyjából arra számítanak tőle, hogy záros határidőn belül elsöpri az emberiséget a Földről. Lehet, hogy igazuk van, és a szép jövőkép lefestése is csak egy trükk? Ezt nem tudhatjuk biztosan, egy ambiciózus entitástól ez is kitelik.

(Kiemelt kép: Midjourney)