STÍLUS

Gyertyafényes vacsorával búcsúztatták a nyitott rakpartot


Sok ezer ember élvezhette zavartalanul június 17. és október 23. között a Pesti alsó rakparton a panorámát, a nyitott Viaduktot és a több száz programot.

A hosszú hétvége és egyben a teljes 2023-as szezon lezárásaként téli álomra kísérték a rakpartot egy közös, gyertyafényes búcsúvacsorával és hangulatos zenéléssel.

Az idei volt a harmadik év, hogy a rakpartok valamelyikén (2021-ben a pesti oldalon, tavaly a budain) a nyári hónapokra kísérleti jellegű közparkká alakult a Duna melletti szakasz. Ezekkel az időszakos és kis költségvetésű projektekkel a nagy beruházások indulása előtt tökéletesen meg lehet nézni, mire van igénye a városlakóknak, hogyan reagálnak egy-egy változásra, használják és szeretik-e az adott területet. 

2023.10.23.
Kép: Ancsin Gábor/Képszerk

Az idei év minden eddiginél sikeresebb volt, hála a rengeteg programnak és a komfortos „berendezésnek”. Felsorolni is hosszú lenne, mi minden történt idén a Duna mellett, de voltak bulik, DJ-k, koncertek,, sütögetések, jóga, mindenféle kreatív workshop a szitanyomástól a székfestésig, open mic versenyek, filmvetítések, előadások, kiállítások, városi séták, görkoris suli és bringás versenyek is. 

2023.10.23.
Kép: Ancsin Gábor Képszerk

Rengeteg esemény zajlott a rakparton, abszolút alulról induló kezdeményezések mentén, hiszen a gyakorlatban a városlakók igényeit kellett a Valyónak koordinálnia, és ezek a programok elértek átlagosan 10 ezer főt naponta.

2023.10.23.
Kép: Ancsin Gábor/ Képszerk

Nagy újdonság volt a Viadukt megnyitása, ahol a kiállítóterek mellett vendéglátás is működött idén, és a köztéri bútorok terén a nagy lazackísérlet – vagyis a 100 darab kihelyezett fém szék is új szintre emelte a terület kreatív belakásának lehetőségeit. 

A nyári kísérleti hónapok közben is zajlik a tapasztalatok alapján a hosszú távú tervek elkészítése, hiszen a cél az, hogy az Újjáéledő Rakpart 2030 projekt keretében a világörökségi környezetben, csodás panoráma mellett fenntarthatóbb és zöldebb módon legyen élvezhető a rakpart.