FRISS

Új, hiánypótló, lámpás zebra készül a Rákóczi úton


Régi probléma, hogy a forgalmas Kazinczy utca és a Szentkirályi utca összekötése a gyalogosok számára kerülővel jár és nem biztonságos. Ez most megváltozik.

A felszínen is akadály mentessé váló Nyugati tér, a nagyon várt Orczy úti zebra és a Blaha Lujza tér zebrásítása után végre ez a régóta tervezett összeköttetés is megvalósul az elkövetkezendő hetekben a Rákóczi úton.

Ugyanis megkezdték a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között létesítendő jelzőlámpás gyalogátkelő kialakítását, a beruházás a közösségi költségvetésnek köszönhetően valósulhat meg, 2022-ben ez volt az egyik legtöbb szavazatot kapott projekt.

A zebrának köszönhetően jelentősen gyorsabban, többszáz méteres kerülő nélkül lehet átkelni a Rákóczi úton. Az új jelzőlámpás kereszteződés és a gyalogátkelő átadásával a közlekedési csomópont biztonságos és akadálymentes átkelést tesz lehetővé Belső-Erzsébetváros és a Palotanegyed között.

-
Kép: Énbudapestem

 

A fentebb említett új átkelőhelyek is már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a fővárosban közlekedők szívesen használják azokat, időt spórolhatnak vele, és nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének menni az út túloldalára. Az akadálymentesség szempontjából is fontosak ezek az átkelők, hiszen például a mozgásukban korlátozottak vagy a babakocsival közlekedők is jóval egyszerűbben kelhetnek át a kereszteződésekben – írja közleményében a BKK.

És hogy mit hoz a jövő? Hamarosan megkezdődhet az Astoria csomópontnál a felszíni gyalogátkelőhely kialakítása, és az Örs vezér terén is egyszerűbben kelhetnek majd át a gyalog közlekedők a Kerepesi úton a kőbányai és a zuglói oldal között.

(Kiemelt kép: BKK)