STÍLUS

Hemzsegnek a lazacok a Duna partján


Nagyszabású szék- és viselkedéstudományi kísérlet zajlik a RAKPARTon, amiben minden budapesti segítségét kérik és várják. Akkor is, ha nem szeretik a halakat.

A FŐKERT és a Valyo ideiglenesen 100 darab, lazacszínű széket helyez ki a RAKPARTra – nem meglepő módon azért, hogy üljünk rajta. A székek fő tulajdonsága, hogy mozgathatók, oda visszük, úgy csoportosítjuk őket, ahogy akarjuk. 

Több, mint szék

Duna
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Azt hihetnénk, hogy egyszerűen színes székekről van szó, amikbe ülni lehet, pedig ez a 100 szék sokkal több, mint aminek látszik – ez egy kísérlet, gyakorlatilag egy valóság show. Egyrészt megnézhetjük, hogy a székek karmájuk alapján mit érdemelnek, másrészt megnézzük, hogy 2023 nyarán a társadalom képes-e kezelni 100 darab, cuki, mozdítható tárgyat – vagyis mihez kezd a belé vetett bizalommal.

Kikindai Évától, az urbM, köztéri bútorokkal foglalkozó cég vezetőjétől megtudtuk, egy ilyen szék 15-16 kilogramm körül van, és jól láttuk, tényleg lazacszínűre festették őket. A Duna szék fantázianevet kapták, mert Budapest városának készültek, amit vízvágással bele is írtak a támlájába. 100 kilogramm feletti önsúlyú kollégánk is súrlódásmentesen szállt ki és be az ívben hajlított ülőfelülettel ellátott, kátéelezett (üregvédelemmel ellátott) rakatolható (egymásba pakolható) székbe.