STÍLUS

Időutazás Budapest múltjába – a fényben fürdő Lumina Parkban jártunk


Csillogó körhinta és Lánchíd, fények között robogó kisföldalatti, Trabant és Puskás – megnyitott a Lumina Park a Palatinus strand területén, idén egy különleges, csak nekünk készült installációval. Az Utazás az időben című fénypark Budapest 150. születésnapját ünnepli, általa a város évszázadaiban kalandoztunk, mindezt persze látványos fényfüzérek ezrei között.

A tavalyi év hatalmas sikere után, amikor 200 ezernél is több ember látogatta meg a Palatinus strand parkjában felépített kiállítást, idén újra elhozták a varázslatos meseországot, de ezúttal az oly jól ismert és szeretett sziluettek és történetek fénylenek itt a téli estéken. A csodálatos fényvilágot megálmodó és kivitelező lengyel partnercég szerencsére vevő volt az ötletre, hogy Budapest 150. születésnapja tiszteletére új téma legyen: egy időutazás, amely mi mást is mutathatna be, mint a főváros történetének egy-egy jellemző szakaszát

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A parkba érkezve római légiósok sorfala fogad minket, megidézve az aquincumi katonai tábort és Pannónia provincia életét. Innen egy nagy időbeli ugrással a 19. század épülő-szépülő, millenniumi ünnepekre készülő nagyvárosában találjuk magunkat. Pörög a ringlispíl, dübörög a földalatti, csilingelnek a villamosok, gördülnek az elegáns lovaskocsik.

Mindenre fel lehet szállni, lehet csengetni velük, kormányozni őket, hajtani a lovakat és pörgetni a körhintát. A retró korszak is sok kipróbálható izgalmat tartogat. Kedvencünk a fény-farmotoros-Ikarus és a fénytarabant, nem gondoltuk, hogy ezeket a szókapcsolatokat valaha is leírhatjuk, de íme. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A kiállítás legbudapestibb része természetesen a hatalmas, oroszlánok által őrzött Lánchíd, és a medence vizében tükröződő Parlament sziluettje. A Lumina Park Budapest 150 időutazása során bemutatja az adott korszak városlakóit, mindennapi életük elemeit is, beleértve a jellemző épületeket, technikát, tárgyakat. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A helyspecifikus alkotások mellett sok-sok interaktív elem is van, nem csak a járművekbe mászhatunk be, de játszhatunk vízilabda csapattal és zenélhetünk a 60-as évek divatjában, és az Insta- és TikTok-kompatibilis fényalagutakról se feledkezzünk el.  

A Lumina Park installációit mintegy 2 millió energiatakarékos LED-égő világítja meg, így a fénypark napi energiaszükséglete nagyjából annyi, mint két pizzasütő kemencének. A Palatinus fürdő tetején található napelemek naponta a park energiaigényének többszörösét termelik meg. 

-

Kép: Merész Márton/Énbudapestem
-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Zárásként pedig a jövővel búcsúzunk, stílszerűen egy a Vissza a jövőbe filmekből ismerős DMC DeLoreannal érkezünk meg a jövő Budapestjére, ami zöld, békés és fenntartható.

Az „időutazás” 1-1,5 órás sétával járható be a Palatinus fürdő strandterületén, az út nagyjából 1,5 km. A Lumina Park Budapest 150 2023. október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az első budapesti fénypark sikerét tapasztalva ebben az évben megnyílik a Lumina Christmas Park is, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva a Római fürdő 7 hektáros parkjába, amely 2023. november 10-től 2024. január 15-ig lesz látogatható.

Nézd meg a parkról készült videónkat is. Ha nem töltődik be elsőre, frissítsd az oldalt!

@enbudapestem Időutazás Budapest múltjába – a Lumina Park Budapest 150 2023. október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig. #budapest #énbudapestem #fy #fyp #magyartiktok #tiktok #tiktokgood #musically #love #follow #followforfollowback #like #music #tiktokmemes #cute #likeforlikes #tiktokhot #duet som original -