KULTÚRA

Mácsai Pál nem folytatja, kiírták az Örkény Színház igazgatói pályázatát


A korábbiaktól eltérően nem fél-háromnegyed, hanem másfél évvel az igazgató megbízatásának megszűnése előtt írta ki a pályázatot a fővárosi közgyűlés.

A posztot betöltő Mácsai Pál megbízatása csak 2025 márciusában jár le, ám a pályázat, amelyben a 2025 és 2030 közötti időszakra keresik az igazgatót, már szeptember végétől elérhető – írja az Index.

Mácsai Pál immár negyedik ciklusát tölti az Örkény Színház igazgatói székében, akinek megbízatása 2025-ig tart. Ennek ellenére Karácsony Gergely főpolgármester pályázatot írt ki az Örkény igazgatói posztjára. A kiírás az ügyvezetői munkakör 2025. március 1-jétől 2030. február 28-ig tartó betöltéséről szól, vagyis

a kiírás nem azt jelenti, hogy Mácsai hamarabb távozna a posztjáról, csupán annyit jelent, hogy előbb derülni ki az utódjának neve.

Az Örkény Színház és Mácsai Pál minden megkeresésére azt válaszolta, hogy a pályázat beadásáig nem nyilatkoznak.

Az Index információi szerint a legesélyesebb – egy évig Mácsai mellett ügyvezetőként – Gáspár Máté kulturális menedzser, a Budapest Brand programigazgatója, a Budapest Nagyregény projektvezetője lehet, aki a lap megkeresésére azt mondta: nincs felhatalmazása nyilatkozni az ügyben, amit az Örkény Színház mond, az az irányadó. Szakmai körökben évek óta emlegetik Polgár Csaba nevét is, aki az Örkény színművésze, és aki az Indexnek azt mondta, hogy a továbbiakról a színház művészeti tanácsa dönt.

Az idő előtti kiírás egyik lehetséges magyarázata az Index szerint a 2024-es önkormányzati választás lehet, amely után változhat a fővárosi közgyűlés összetétele, ezzel pedig a fővárosi fenntartású Örkény Színház vezetésének jövőbeni sorsa is az új fővárosi közgyűlés kezébe kerülhet.

Karácsony Gergely főpolgármester, cáfolva az Index utóbbi felvetését, az ügy kapcsán azt írta Facebook oldalán, hogy

„A most kiírt igazgatói pályázat azt a célt szolgálja, hogy a Mácsai Pál által megkezdett művészi munka, a nézőket is jól szolgáló átmenet biztosításával folytatódhassék az Örkényben, az ország egyik leginnovatívabb, leginkább sokszínű színházi műhelyében. Nem másért, hanem a közönség örömére.”

(Kiemelt kép: Mácsai Pál / Fotó: Dömölky Dániel)