FRISS

Vízkorlátozást rendeltek el tizenöt településen a főváros környékén


Elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el több agglomerációs településen. Karácsony Gergely Facebook-oldalán jelezte, hogy megvédik a budapestiek ivóvízellátását.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kedd délelőtt felhívást tett közzé a Facebook-oldalán, amelyben a másodfokú hőségriasztásra, valamint a megnövekedett ivóvíz-igényre tekintettel arra kérték tizenöt, Budapest környéki agglomerációs település lakóit, hogy ha lehetséges, mérsékeljék ivóvízfogyasztásukat a következő napokban, hogy a vízellátás zavartalan maradhasson – szúrta ki az Időkép.

Közleményükben Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm településen élőket kérik a felelős ivóvízhasználatra és együttműködésre.

  • Törekedjenek az ésszerű vízfogyasztásra: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl. medencetöltés), annak érdekében, hogy minden Felhasználó ivóvízhez juthasson.
  • Mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.
  • Kérik továbbá az önkormányzat közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének szüneteltetését.

Időközben visszavonta a másodfokú riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat, az elsőfokú riasztások azonban továbbra is érvényben maradtak zivatar veszélye miatt, a DMRV egyelőre nem módosította a vízkorlátozásról szóló álláspontját.

Karácsony Gergely főpolgármester szintén közösségi oldalán jelezte: nonszensznek tartja, hogy a kormány még az ivóvízellátáson is nyerészkedik. Mint írja:

A fővárosi vízellátás helyzetét nemcsak a három-négyszeresére emelkedett energiaárak nehezítik, hanem az is, hogy a kormány 4,5-szeresére emelte a közműadót: Budapestnek évente 3 milliárdot kell fizetnie a kormánynak azért, mert a budapesti háztartásokban folyik a víz a csapból. Nonszensz.

Majd úgy folytatta: „Ha ez nem lenne elég, tovább növeli a veszteségeket, hogy a kormány döntése nyomán az ország összes vízszolgáltatójának a tíz évvel ezelőtti áron kell adni a vizet a nagyvállalatoknak, erőműveknek is. Ez azt eredményezi, hogy minden egyes köbméter vízen a fővárosnak vesztesége termelődik, összesen mintegy 13 milliárd forint értékben. Megint csak: nonszensz.”

A főpolgármester azonban kiemelte, hogy minden erejükkel megóvják a budapestieket a válság hatásaitól, ezért a lakossági terheket nem növelik, valamint ismét az Energiaügyi Minisztériumhoz fordulnak.

(Kiemelt képünk illusztráció / Forrás: Unsplash)