FRISS

Karácsony tetemre hívja Orbán Viktort


Sokan kaptunk már fizetési felszólítást életünk során. A főpolgármester most Lázár Jánosnak is küldött egyet. Karácsony Gergely egyebek mellett erről is írt Orbán Viktornak küldött levelében.

A főpolgármester levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben felszólítja, hogy Orbán hívja össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ami a kormány és a budapesti városvezetés egyeztetésének a fóruma, amit „sajnálatos módon az elmúlt években tartalmilag kiüresítettek (...), ám jogilag létezik”, és

aminek nem mellesleg Orbán Viktor az elnöke.

Karácsony emlékezteti a miniszterelnököt, hogy 2019-ben, az önkormányzati választások után azt mondta az Országgyűlésben, hogy az új városvezetés pontosan ugyanolyan kormányzati hozzáállásra számíthat, mint az előző, és amit Budapest nem akar, az nem is fog megvalósulni.

Ehhez képest, folytatja Karácsony, Tarlós főpolgármesterségének utolsó teljes évében még csak 5 milliárd forintot kellett fizetnie Budapestnek szolidaritási hozzájárulás címen, idén viszont már 58 milliárd, jövőre pedig 75 milliárd forintot kell a fővárosnak befizetnie.

„Mindez azt eredményezi, hogy Budapest 40 milliárd forinttal többet fizet a kormánynak, mint amennyi támogatást a főváros az államtól kap.

Vagyis Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva.

Márpedig ez a helyzet tarthatatlan.”

Ahogy már korábban is írtuk, Karácsony szerint ez erkölcstelen, nemcsak főváros, hanem Magyarország-ellenes lépés, mivel Budapest az ország gazdasági motorja.

Úgy véli, az elvonás nemcsak az alaptörvénnyel ellentétes, hanem a nemzetközi egyezményekkel, és az önkormányzati törvénnyel is, mivel ezek szerint az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami támogatásra jogosultak, és tőlük nem lehet elvonni pénzt.

-
Kép: Énbudapestem

Ahogy itt is beszámoltunk róla, a résztvevők 91,3 százaléka szerint igazságtalan a Budapestre kivetett és egyre emelkedő többletadó, és 88,6 százaléka a szavazóknak válaszolt úgy, hogy

a városvezetés függessze fel a kormányzati elvonások befizetését.

A főpolgármester arra is felhívja Orbán figyelmét, hogy a Lakógyűlés szavazóinak 93 százaléka szerint a kormánynak ki kell fizetnie a Lánchíd felújításához ígért pénzt.

Karácsony már a Lakógyűlés elindításakor azt mondta, a városvezetés a válaszadók döntése alapján fog cselekedni, amit eredményhirdetéskor aztán meg is erősített.

„Ez az eredmény egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra, rám is, másokra is” – magyarázza. „Napnál világosabb tehát, hogy

a budapestiek akarata elől kitérni mostantól nem lehet”

– folytatja Karácsony. „Igaz ez a kormányzati sarc befizetésére éppúgy, mint a Lánchíd közlekedési rendjére és a Lánchídra megígért kormánytámogatás kifizetésére.”

Ennek megfelelően tájékoztatja Orbánt, hogy a Lakógyűlés eredményeiből fakadó kötelezettségeit az alábbiak szerint teljesíti:

  • javaslatot terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé, hogy az Alaptörvényben biztosított felterjesztési joggal élve követeli a kormányzatól a Budapestet sújtó sarcpolitika felülvizsgálatát,
  • tájékoztatja a pénzügyminisztert, hogy Budapest önkéntesen nem fizet több szolidaritási hozzájárulást a kormánynak a tárgyban indított közigazgatási per jogerős lezárultáig,
  • fizetési felszólítást küld az építési és közlekedési miniszternek, hogy haladéktalanul fizesse meg a Széchenyi lánchíd felújításához megállapodott kormányzati hozzájárulás 6 milliárdját,
  • utasítja a BKK-t a Lánchíd forgalmi rendjének a véglegesítésére, valamint a Clark Ádám tér, illetve a Széchenyi István tér zöldítési terveinek folytatására.