FRISS

Szolidaritási adó: megindítja a pert a főváros


Ma nyújtja be keresetlevelét a Fővárosi Törvényszéknek Budapest, mellyel azt akarja a város vezetése megakadályozni, hogy a szolidaritási adó révén több pénzt vonjanak le a főváros számlájáról, mint amennyi kormányzati támogatást kap.

Ma a szolidaritási adó ügyében benyújtja keresetlevelét a Fővárosi Törvényszéknek a Fővárosi Önkormányzat. Budapest annak megállapítását kéri, hogy a költségvetési törvény ellentétes az Alaptörvénnyel, jogtalanul követelnek a fővárostól az államtól kapott normatív támogatásnál nagyobb összeget szolidaritási hozzájárulás címen. Ezt Karácsony Gergely  jelentette be.

A perben a másik fél a Magyar Államkincstár lesz.

Arra is kérik a bíróságot, hogy adjon jogvédelmet a fővárosnak, a per jogerős lezártáig tiltsa meg, hogy az Államkincstár levonja a szolidaritási adót a Budapest számlájáról.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Tarlós István vezetése alatt még csak 5 milliárdot, idén már 58 milliárd forintot vonnak el a fővárostól ezen a címen. Szerinte ez erkölcstelen, nem csak főváros, hanem Magyarország-ellenes lépés, mivel Budapest az ország gazdasági motorja. Úgy vélte, az elvonás nemcsak az alaptörvénnyel ellentétes, hanem a nemzetközi egyezményekkel, és az önkormányzati törvénnyel is, mivel ezek szerint az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami támogatásra jogosultak és tőlük nem lehet elvonni pénzt.

Karácsony beszélt arról is, hogy nem tartja valósnak azt az érvelést, hogy a szolidaritási adóval a szegényebb településeket segítik, mivel az a központi költségvetésbe folyik be. A fővárostól idén elvonandó 58 milliárd szerinte megegyezik azzal az összeggel, amelyet a Betthlen Gábor Programban Tiborcz István érdekeltségei kaptak. Idézte Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester nyilatkozatát, mely szerint a szolidaritási támogatás – amit a szegény települések kapnának –

olyan, mint Columbo felesége, mindenki hallott róla, de senki sem látta még.