FRISS

136 ezren szavaztak a Lakógyűlésen


A budapestiek akarata elől kitérni mostantól nem lehet, jelentette ki a főpolgármester.

„A budapestiek kiálltak a városukért, kiálltak magukért” – kezdte Karácsony Gergely a bejelentését. Mint a Facebookon írja, ez azt jelenti, hogy a szavazásra jogosultak több mint 9 százaléka válaszolt a Városháza kérdéseire, ami a főpolgármester elmondása szerint Budapest történetének legnagyobb részvételi szavazása.

„Ez az eredmény

egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra, rám is, másokra is”

– magyarázza. „Napnál világosabb tehát, hogy a budapestiek akarata elől kitérni mostantól nem lehet” – folytatja Karácsony.

„Igaz ez a kormányzati sarc befizetésére éppúgy, mint a Lánchíd közlekedési rendjére és a Lánchídra megígért kormánytámogatás kifizetésére.”

A Lakógyűlésen minden 14 évesnél idősebb, budapesti lakó- vagy tartózkodási címmel rendelkező polgár elmondhatta a véleményét a fővárost érintő kérdésekben, és Karácsony már hónapokkal korábban kijelentette, hogy a városvezetés a válaszadók döntése alapján fog cselekedni.

A főpolgármester összehasonlításként megemlítette, hogy egy darab olyan nemzeti konzultáció volt, ami online zajlott, amin mindössze a szavazásra jogosultak 5 százaléka szavazott, tehát a Budapesti Lakógyűlés arányaiban kétszer eredményesebb volt.

Karácsony megjegyezte azt is, hogy szerinte „az első Budapesti Lakógyűlés érdemben különbözik a kormány nemzeti konzultációjától, mert

az az emberek megvezetése, ez pedig a budapestiek megkérdezése”.

A főpolgármester korábban ezzel kapcsolatban úgy is fogalmazott, „a nemzeti konzultációk mindig a Fidesz számára kedvező álvitákról szóltak, amelyben manipulatív álláspontok voltak egymással szembe állítva. Ezek a kérdések viszont a mi életünkről, Budapestről szólnak, és az fog történni, ahogyan a budapestiek állást foglalnak”.

Hogy mikor hirdetnek eredményt, egyelőre nem tudni. Ahogy régebben összefoglaltuk, a főváros két témában kérte a városlakók döntését, az egyik téma a város működését és finanszírozását foglalta magába, a másik pedig a Lánchidat. A két témában pedig összesen négy kérdést tettek fel.

A Medián és a 21 Kutatóközpont felmérése szerint megkérdezettek 35 százaléka az autósokat visszaengedné a Lánchídra,

58 százalékuk szerint viszont maradjon a mostani forgalmi rend:

csak a buszok, a taxisok és a biciklisek haladhassanak át a hídon.