FRISS

Szivárványos zászló lobog a Városháza homlokzatán


A főváros így köszönti a Pride-ot. „Mindannyiunknak megvan a saját Budapestje, és az én Budapestem nem létezik a te Budapested nélkül” – üzente Karácsony Gergely.

A főpolgármester hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy a 28. Pride Közösségi Fesztivál alkalmából az LMBTQ+ közösségek jelképe, a szivárványos zászló kitűzése Budapest Városháza homlokzatára magától értetődő.

„Magától értetődő, mint két ember szerelme. Magától értetődő, hogy Budapest olyan város, ahol mindenki azt szeret, akit csak akar. Magától értetődő, hogy a Pride örömünnep, a szeretet ünnepe, a szabadság ünnepe”

– írta Karácsony.

Az idei Pride hónap ma indul: a margitszigeti Kristály Színtérben 19 órától zajlik a megnyitó, amire különleges névsor készül beszédekkel:

-

A főpolgármester posztjában úgy fogalmazott: „A szeretet, a szerelem szabadsága a legalapvetőbb jog, amit tűzön-vízen át védenünk kell”. Majd minden valószínűség szerint Orbán Viktor miniszterelnökre célzott: „Aki pedig gyűlöletre építi a várát, joggal félhet, mert azt a szeretet fogja ledönteni”.

Ezután Ferenc pápát idézte, aki azt mondta budapesti látogatásán a magyar fővárossal kapcsolatban, hogy „az egység nem egyformaságot jelent, hanem egyediséget”. A gondolatot kiegészítve hozzátette: „Budapest nagyszerűségét a sokszínűsége adja”. Majd úgy zárta posztját: a városegyesítés 150. évfordulóján éppen azt szeretnék megünnepelni, hogy

„...mindannyiunknak megvan a saját Budapestje, és az én Budapestem nem létezik a te Budapested nélkül. Őrizzük meg ilyennek ezt a várost. Őrizzük meg sokszínűnek, őrizzük meg elfogadónak és szolidárisnak. Hogy megőrizhessük szabadnak.”

A Pride Közösségi Fesztivál egy hónap alatt több mint 80 programmal várja az érdeklődőket Budapesten és öt másik magyar városban: színházi előadások, filmvetítések, sportprogramok, történelmi előadások, beszélgetések, workshopok, kirándulások, játékestek, bulik és városi séta van a kínálatban. Mint minden évben, a Pride-hónap a Budapest Pride Felvonulással éri el csúcspontját július 15-én. A felvonulást hagyományosan még aznap este a Rainbow Party zárja a Budapest Parkban.

(Kiemelt kép: Ruzsa Rania/Főváros)