FRISS

Marad a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendje – itt vannak a Lakógyűlés eredményei


Egy lépés az élhetőbb jövő felé – marad a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendje! Azaz a jövőben sem mehetnek fel rá az autósok, Budapest nem fizeti tovább a szolidaritási adót, fizetési felszólítást kap a kormány, hogy utalja át a Lánchíd felújítására ígért, ám visszatartott milliárdokat. Ezt jelentette ma be Karácsony Gergely a Budapesti Lakógyűlés adataira hivatkozva.

Ma Karácsony Gergely arra utasítja a BKK-t, hogy véglegesítse a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendjét, vagyis csak a buszok, a kerékpárosok, a gyalogosok és a taxik haladhatnak át rajta, a híd felújítása után is. De arra is utasítást tesz, hogy a város tömegközlekedési cége folytassa a híd körüli zöldterületek – Clark Ádám tér, Széchenyi tér – bővítését.

Karácsony
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Emellett a főpolgármester fizetési felszólítást küld az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, hogy utalják át a kormányzat által korábban megígért, ám visszatartott 6 milliárd forintot a híd felújítására. Karácsony levelet ír Orbán Viktor kormányfőnek is, melyben ismerteti a Budapesti Lakógyűlés eredményeit, amelyek a döntéseit igazolják.

A pénzügyminiszternek is ír a főpolgármester: bejelenti, hogy a főváros - a közigazgatási per végéig - nem fizeti tovább a szolidaritási adót.

Lánchíd
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az online szavazó, több mint 136 ezer budapesti 93,4 százaléka arra voksolt, hogy jár a fővárosnak a Lánchíd felújítására megígért kormányzati támogatás, 4,8 százalékuk szavazott ez ellen.

A híd jelenlegi forgalmi rendjét a szavazók 79,9 százaléka támogatta, 18,8 százalékuk vélte úgy, hogy engedjék vissza a hídra az autósokat a dugók ellenére.

Lakógyűlés
Kép: /Főváros
Lakógyűlés
Kép: /Főváros

A  Lakógyűlésen résztvevők 91,3 százaléka szerint igazságtalan a Budapestre kivetett és egyre emelkedő többletadó, 5,7 százalékuk szerint ez nincs így.

A Budapesti Lakógyűlésen feltett közszolgáltatások vagy sarcra vonatkozó kérdésre 88,6 százaléka a szavazóknak válaszolt úgy, hogy a városvezetés függessze fel a kormányzati elvonások befizetését. A voksolók 7,1 százaléka szerint a városvezetés csökkentse a tömegközlekedési járatok számát.

Lakógyűlés
Kép: /Főváros
Lakógyűlés
Kép: /Főváros