KÖZÉLET

Elkezdődött a Lakógyűlés – Mutatjuk, hogyan tud szavazni!


Már zajlik az első Budapesti Lakógyűlés, a szavazás a Lánchíd forgalmi rendjéről és a város gazdasági helyzetéről szól. Összeszedtük, mit és hogyan kell csinálni.

A Lakógyűlés hivatalos oldalán már lehet szavazni a Lánchíd forgalmi rendjéről és a város gazdasági helyzetéről. A levelek postázását múlthéten kezdték meg, és már érkeznek az internetes voksok abban a négy kérdésben, amelyeket Karácsony Gergely főpolgármester jelentett be.  

Ki szavazhat?

A szavazáson minden 14 évnél idősebb budapesti lakó vagy budapesti tartózkodási címmel rendelkező vehet részt.

Hogyan lehet szavazni?

Kétféleképpen is lehet szavazni: személyesen és online. A szavazásra jogosultak először megkapják a postaládájukba a névre szóló levelet, ami az anonim szavazást biztosító egyedi azonosítót tartalmazza.

Az egyedi azonosító kóddal online a lakogyules.budapest.hu-n, vagy személyesen a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán lehet szavazni.

Amennyiben valaki nem kapja meg vagy elveszti levelét, az is tud szavazni, ám előtte a Budapesti Lakógyűlés oldalán – a szükséges adatok megadásával – le kell kérdeznie egyedi azonosító kódját.

Meddig lehet szavazni?

Szavazni május elejétől június 11-ig lehet.

Kérdések

Az első a kormányzati elvonásokkal kapcsolatos:

  • Amióta a Fővárosi Önkormányzatnak ellenzéki vezetése van, a kormány egyre több pénzt von el a Fővárostól. A legnagyobb mértékű elvonás összegét pár év alatt több mint a tízszeresére emelte a kormány. Tarlós István főpolgármesterségének utolsó teljes évében még 5, idén már 58 milliárdot kellene fizetni. Ön szerint mi lenne az igazságos? Ha a jelenlegi városvezetés is csak annyi elvonást fizetne, mint az előző vagy Ha maradna a több mint tízszeresére emelt kormányzati elvonás

A második a közösségi közlekedés működtetéséről szól:

  • Miközben a közösségi közlekedésre másfélszer többet költünk, mint az előző városvezetés, nem emeltük a bérletárakat, sőt ingyenessé tettük az utazást a 14 év alattiak számára. A kormányzati elvonások miatt a Főváros nem tudja minden költségét kifizetni. Döntenie kell, hogy vagy a kormányzati elvonások befizetését függeszti fel, vagy csökkenti a járatok számát a közösségi közlekedésben, tehát kevesebb buszt, metrót, villamost működtet. Ön szerint ebben a helyzetben mit tegyen a városvezetés? Függessze fel a kormányzati elvonások befizetését vagy Csökkentse a járatok számát a közösségi közlekedésben

A harmadik a Lánchíd felújításával kapcsolatos:

  • Főváros a súlyos pénzügyi megszorítások ellenére is felújítja a Lánchidat. A kormány határozatában vállalta, hogy 6 milliárd forinttal hozzájárul a beruházáshoz. Bár a felújítás hamarosan kész, a kormány még egy forintot se küldött. Ön szerint ebben a helyzetben mit kellene tennie a kormánynak? Vállalásának megfelelően járuljon hozzá a Lánchíd felújításához vagy Vonja vissza határozatát, és ne adjon pénzt a felújításra

A negyedik kérdés pedig a Lánchíd forgalmi rendjéről szól:

  • A Lánchídon a felújítás előtt jelentősek voltak a dugók, hiszen a híd és a környezete nem ekkora forgalomra voltak tervezve. Jelenleg a taxik és kétkerekűek mellett csak a buszok hajthatnak rá, ezek viszont sokkal sűrűbben és dugók nélkül közlekednek. A felújítás végével pedig hamarosan a gyalogosok is újra átkelhetnek a hídon. Ön szerint milyen legyen a közlekedés a Lánchídon? Továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok vagy A felújítás előtti, a jelentős dugók ellenére is
Lakógyűlés
A Lakógyűlés kérdései levélen

A levelek kézbesítése

Karácsony Gergely Facebook-oldalán azóta azt is megosztotta, hogy a szavazásra feljogosító leveleket mely kerületekbe postázzák először.

Főváros és BKK

A főpolgármester egy múltheti rádióinterjújában elmondta: szerinte jól működik a Lánchíd mostani forgalmi menetrendje, ezért ő annak megtartását javasolja, ám hozzátette, hogy erről nem ő fog dönteni, hanem a szavazás eredménye.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója szintén múlthéten közölte, hogy kiértékelték a tesztidőszakot, és egyértelmű döntést hoztak: az új forgalmi rendet támogatja a közlekedési központ.

(Kiemelt képünk illusztráció / Forrás: Unsplash)