FRISS

Ácsi, varjak, ácsi, lassan azzal a guberálással!


A kukákban guberáló madarak megfékezésére újabb közel 200 darab közterületi, nyitott hulladékgyűjtő edényre szerelnek fedelet a Budapesti Közművek szakemberei.

Számos nagyobb testű madár él Budapesten, annak köszönhetően, hogy a városokban is könnyen jutnak táplálékhoz.

A dolmányos varjak, csókák és szarkák gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, ami sajnos azzal jár, hogy nemcsak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak a régebbi kivitelű kosarakból, nem kis bosszúságot okozva ezzel a szakembereknek és a parklátogatóknak egyaránt - derül ki a Budapesti Közművek közleményéből. 

A madarak ezen szokása mára már általános jelenségnek tekinthető, amelyre a parkokat üzemeltető, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divízióknak a folyamatos takarításon felül hosszútávú megoldást kellett találnia.

A megoldás pedig nem más, mint a: kukafedő.

A probléma kezelésére az FKF tavaly májusban teszt jelleggel a Népligetben, a Tabánban és a Horváth Kertben 20 rácsos hulladékgyűjtőre fedeleket szerelt. Már a tesztüzem ideje alatt jelentősen csökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, ezért a tavalyi év során további több mint 500 edényre szereltek fedelet az FKF munkatársai a leglátogatottabb zöldterületeken.

kuka,
Kép: /BKM

 

Ezek között volt a Gellért-hegy, a Margitsziget, a Népliget, a Tabán, a Feneketlen-tó környéke, a Horváth- és a Gesztenyés Kert. Az edények fedelei kétféle kivitelben készültek: teljesen zárt, illetve olyan fedelek, amelyek kisebb bedobónyílással rendelkeznek.

Ez utóbbiak előnye, hogy a madarak számára kellően akadályozzák a szeméthez való hozzáférést, azonban a forgalmasabb területeken megkönnyítik a járókelőknek a hulladék elhelyezését a gyűjtőben.

Az intézkedés az eddigi tapasztalatok alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezért idén tavasszal további fővárosi területeken szereltek fel kukafedeleket: a Városmajorban, a Szilágyi Erzsébet fasoron, a Hajógyári szigeten és a Budai Várban összesen újabb mintegy 200 darab, az FKF üzemeltetésében lévő edényt látnak el fedéllel.

A cég fáradozásai mit sem érnek viszont, ha

a lakosság nem partner a megoldásban.

A Budapesti Közművek a lakosság segítő együttműködését kéri abban, hogy a mindennapi, közterületen képződő kommunális hulladékot a már fedéllel ellátott hulladékgyűjtőkbe helyezzék.

kuka,
Kép: VARGA D0RA IVETT/BKM

 

A varjak mostanában nemcsak az állandó szemetelésükkel kerültek a hírekbe, hanem azzal is, hogy több embert megtámadtak. Ahogy ebben a cikkünkben írtuk, Óbudán kirakták a „Vigyázat, varjúveszély” táblát az ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes, talajra kerülő fiókáikat védelmező madarak miatt.