KÖZÉLET

Medián: a fővárosiak többsége csak a buszokat, a bicikliket és a taxikat engedné a Lánchídra


A Fidesz szavazók fele is helyesli, hogy maga dönthessen fővárosi ügyekről, a megkérdezettek 58 százaléka csak a buszoknak, a taxisoknak és a bicikliseknek engedné használni a Lánchidat. Ez derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont legfrissebb felméréséből.

A fővárosiak 71 százaléka tudott arról, hogy minden 14 év feletti budapesti lakos névre szóló levélben, megkapott kód segítségével, online szavazhat négy kérdésben: kettő a város gazdasági helyzetéről, kettő pedig a Lánchíd új forgalmi rendjéről szól. Mindez a Medián és a 21 Kutatóközpont reprezentatív kutatásából derül ki, mely ezer budapesti megkérdezésén alapul. Az elemzést a Hvg.hu tette közzé.

A lap kiemeli, hogy a fővárosi akció ismertségét segíthette, hogy „látványosan felerősödött” a Karácsony Gergely elleni kampány a kormánymédiában.

A kutatás szerint a főpolgármester kommunikációjára az ellenzéki szavazók fogékonyabbak: 10 százalékponttal többen tudtak a Lakógyűlésről, mint a kormánypártiak. A fővárosiak 72 százaléka, a fideszes szavazók fele, az ellenzékieknek pedig 87 százaléka jó ötletnek tartja a szavazást. 

A megkérdezettek 35 százaléka az autósokat visszaengedné a Lánchídra, 58 százalékuk szerint viszont maradjon a mostani forgalmi rend: csak a buszok, a taxisok és a biciklisek haladhassanak át a hídon.  

Korábban beszámoltunk róla, hogy a szavazás határidejét egy héttel meghosszabbították, így június 18-ig lehet majd voksolni. A főpolgármester azt mondta, több mint százezren szavaztak eddig.

Itt tudsz szavazni: Budapesti Lakógyűlés

Lakógyűlés
Kép: Lakógyűlés kérdések/Lakógyűlés