KÖZÉLET

Felhívás a budapestieknek: A város finanszírozásával és a Lánchíddal kapcsolatban kérdez majd Karácsony Gergely


A Városháza elindítja a Budapesti Lakógyűlést amin minden 14 évesnél idősebb, budapesti lakó- vagy tartózkodási címmel rendelkező budapesti elmondhatja majd a véleményét a fővárost érintő kérdésekben.

„Budapest jövőjének megvédése a városvezetés kötelessége, de nem lehet csak a városvezetés ügye. Mert ez a budapestiek ügye. Minden budapestié. Megtaláltuk azt az eszközt, amelyen keresztül minden budapestinek lehetősége lesz kiállni a városért, lehetősége lesz érdemben formálni Budapest jövőjét” – kezdte Karácsony Gergely a bejelentését.

„Szeretném most bejelenteni, hogy

életre hívjuk az első Budapesti Lakógyűlést”

– folytatta a főpolgármester.

Minden 14 évesnél idősebb, budapesti lakó- vagy tartózkodási címmel rendelkező polgár elmondhatja majd a véleményét a fővárost érintő kérdésekben, és Karácsony ígérete szerint utána a városvezetés a válaszadók döntése alapján fog cselekedni.

Ahogy Karácsony a Lakógyűlés honlapján is fogalmaz, a kormányzati elvonások most már a város biztonságos működését veszélyeztetik, és szerinte már csak összefogással lehet megállítani ezt a Budapest-ellenes politikát.

A videóból kiderült, két témában kérik a városlakók döntését. Az egyik téma a város működését és finanszírozását foglalja magába, a másik pedig a Lánchidat. A két témában pedig összesen négy kérdést fognak feltenni. A kérdéseket a következő napokban fogják bemutatni.

Az egyik, finanszírozással kapcsolatos kérdésről már most lehet tudni, hogy a szolidaritási adóról fog szólni, ami – mint itt összefoglaltuk – egy ideje szúrja már Karácsony szemét.

Tarlós István főpolgármesterségének utolsó teljes évében még 5, idén már 58 milliárdot kellene fizetni a fővárosnak szolidaritási adó címén.

„Szerinted mi lenne az igazságos? Ha a jelenlegi városvezetés is

csak annyi elvonást fizetne, mint az előző

vagy, ha maradna a több mint tízszeresére emelt kormányzati elvonás?” – teszik fel a kérdést.

A másik, a város működését érintő kérdés pedig már szinte biztos, hogy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos. „A kormányzati elvonások miatt a Főváros nem tudja minden költségét kifizetni. Döntenie kell, hogy vagy a kormányzati elvonások befizetését függeszti fel, vagy csökkenti a járatok számát a közösségi közlekedésben” – magyarázzák az oldalon.

„Ebben a helyzetben mit tegyen a városvezetés?

Függessze fel a kormányzati elvonások befizetését

vagy csökkentse a járatok számát a közösségi közlekedésben?” – hangzik az ezzel kapcsolatos dilemma.

A honlap tanúsága szerint a szavazás május elején indul majd és június 11-ig tart. Szavazni egy egyedi azonosító kód birtokában lehet majd személyesen a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján, vagy online a honlapon.

Az azonosítókat a névre szóló levelekben küldik majd ki. Az egyedi azonosító kódokat az oldal leírása szerint a Belügyminisztérium által átadott személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján generálták.

A Telex felvetette, hogy Orbán Viktor is előszeretettel küldözget ilyen ún. konzultációs leveleket, és azt kérdezték, miben lesz ez más, mint a nemzeti konzultáció.

Erre Karácsony azt felelte, hogy „a nemzeti konzultációk mindig a Fidesz számára kedvező álvitákról szóltak, amelyben manipulatív álláspontok voltak egymással szembe állítva. Ezek a kérdések viszont a mi életünkről, Budapestről szólnak, és az fog történni, ahogyan a budapestiek állást foglalnak”.

A bejelentés nem okozott meglepetést, mert mint azt korábban megírtuk, a főpolgármester az említett telexes interjújában már szinte minden részletet megosztott a bejelentés várható tartalmáról.

„Többek között azt a kérdést fogom feltenni, hogy mit tegyek, ha választanom kell a kormányzati elvonások kifizetése és a közösségi közlekedés fenntartása között. Én tudom a választ, de szeretném a budapestiekét is tudni” – magyarázta Karácsony.

Ahogy ebben a cikkünkben összefoglaltuk, Karácsony a héten már többször elmondta, hogy ki fogják kérni a budapestiek véleményét.

A mostani bejelentést megelőzően is arról beszélt a Facebook oldalán, hogy: „megteremtjük a módját és a formáját annak, hogy mi, budapestiekkel

közösen tudjunk kiállni a városunkért,

közösen tudjunk kiállni egymásért. Ennek kapcsán hamarosan kérem újra megtisztelő figyelmüket”.

Fotó: Barta Bálint / Képszerkesztőség