FRISS

Szarvas bejelentkezett a Fudan Egyetemért


Ha Budapestnek nagyon nem kellene.

Babák Mihály, Szarvas fideszes polgármestere felajánlotta a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, hogy a Békés megyei város szívesen befogadná a Fudan Egyetemet, vette észre a Telex.

Molnár Etele alpolgármester a Szarvasi Televízió Szóbanforgó című műsorának január 11-i adásában árulta el, hogy a miniszteri kabinetirodától már megkapták a válaszlevelet is, amiben közölték, hogy

köszönettel fogadták

a polgármester felajánlását.

„A miniszter úr méltányolta a nagylelkű felajánlást, és köszöni a segítő szándékot, a nyitottságot ebben, és amennyiben esetleg a későbbiekben ez szükséges lenne, akkor a tárca részéről meg fogják keresni önkormányzatunkat” – mondta Molnár Etele.

Az biztos, hogy sokan nem látnák szívesen a kínai egyetemet. A Republikon Intézet egy 2021-es felmérése szerint a magyarok kétharmada ellenzi a Fudan Egyetem budapesti kampuszának a megépítését.

Mint írták, a válaszadók mindössze 27 százaléka támogatja az egyetemi kampusz megépítését,

míg 66 százaléka elutasítja

– mindössze a válaszadók 7 százaléka nem tudta vagy nem kívánta megosztani a véleményét az ügyben.

2021. június 5-én a koronavírus-járvány utáni első jelentősebb magyarországi tüntetésen is a Fudan Egyetem megépítése ellen tiltakoztak, és amin felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a 9. kerület polgármestere is. Az Andrássy útról többezren vonultak a Kossuth térre.

Az egyetem budapesti kampuszának megépítése körül többek között azért robbant ki botrány, mert a bejelentés szerint a kormány által már régen tervezett, dél-pesti Diákváros kollégiumkomplexum helyét adnák át a kínai állami egyetem „szuperkampuszának”.

A félelmek másik forrása az, foglalta össze az Azonnali, hogy kiderült, a magyar kormány a kampusz építésére mintegy

500 milliárd forint hitelt

vett fel a kínai államtól, amit azonban a helyszínen a kínai kivitelezők és kínai munkások bérére biztosít majd a kínai hitelező.

Később ellenzéki politikusok aláírást is gyűjtöttek egy Fudan Egyetemről szóló népszavazásért. A népszavazás kérdéseit az Országgyűlés és a Kúria átengedte, az Alkotmánybíróság viszont 2022 májusában elkaszálta.