FRISS

Két budapesti tanár is felmondott


Úgy látják, a felmondásuk az egyetlen helyes válasz az oktatási rendszer elleni ámokfutásra.

Felmondott a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium két tanára is, mert mint a Facebook üzenetükben írják, egy év küzdelem után úgy látják, a közalkalmazotti jogviszonyról történő lemondásuk az egyetlen helyes válasz, mely az oktatási rendszer ellen elkövetett ámokfutásra adható.

„Mi, Gábor Judit és Mihályi Fruzsina, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium angol, magyar és történelem tantárgyat oktató tanárai, a humán munkaközösség vezetője és a 9. évfolyam évfolyamfelelőse, illetve az iskolaújság szerkesztőségének vezetői, 2023 februárjában befejezzük munkánkat iskolánkban, és

búcsút intünk diákjainknak és családjaiknak”

kezdik a posztjukat.

Mint írják, 2022 januárjában csatlakoztak először az országos szervezésű pedagógussztrájkhoz, és azóta minden akcióban részt vettek.

„Töretlenül hittük és reméltük, hogy a sztrájk, a polgári engedetlenség, a tüntetések, a flashmobok, a segélykiáltások végül valódi változást hozhatnak, és segíthetik egy olyan élhetőbb oktatási rendszer létrejöttét, melyben diák, tanár és szülő egyaránt boldog és elégedett lehet.”

Azonban, mint írtuk, már úgy látják, a felmondásuk

az egyetlen helyes válasz az oktatási rendszer elleni ámokfutásra.

„Nehéz szívvel hoztuk meg a döntést, melyről az utolsó pillanatig reméltük, hogy nem kell meghoznunk. Nem szerettünk volna pályaelhagyókká válni, mégsem hagytak nekünk más lehetőséget. Nagyon köszönünk mindent iskolánknak, kollégáinknak, diákjainknak és családjaiknak, nélkülük talán idáig sem tudtunk volna kitartani” – zárták a közleményüket.

Ahogy az eduline.hu összefoglalta, nem ők az egyetlenek, akik a pályaelhagyás mellett döntöttek az elmúlt hónapokban.

Simkó Edit egy budapesti általános iskola pedagógusa például január elején mondott fel. Simkó a hamarosan bevezetni tervezett belső értékelési rendszerrel szembeni tiltakozásként nyújtotta be a lemondását.

Mint emlékezetes, a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium terve szerint a pedagógusoknak és az intézményvezetőknek évente kötelező lenne átesniük egy teljesítményértékelésen, amin akár a bérezésük is múlhat.

„Egy tudatlan ember teljes

dilettantizmusa és gonoszsága tükröződik legújabb ötletéből”

– reagált erre Simkó.

 

Fotó: Balogh Zoltán / MTI