FRISS

Tizenhat százalékos emelést kapnak a kukások


A felek aláírták a bérmegállapodást.

A hulladékgazdálkodási divíziót képviselő szakszervezetek vezetői és a Budapesti Közművek vezérigazgatója január 12-én aláírták az érintett terület munkavállalóira vonatkozó 2023. évi megállapodást.

A megállapodást aláírásukkal támogatták a dolgozók által delegált képviselők is.

A bérmegállapodás értelmében az FKF hulladékgazdálkodási szakterületének fizikai dolgozói (a hulladékbegyűjtésben és -szállításban résztvevő munkavállalók, és a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozók) január 1-től

16 százalékos béremelésben részesülnek.

„A jelenlegi feszített gazdasági helyzetben önmagában is komoly eredmény a megállapodás megszületése, de nem kevésbé fontosak a tartalmi változások is" – nyilatkozta Mártha Imre, a BKM Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az egyezség szerint átalakítják a társaságnál évek óta alkalmazott, az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönző rendszert is.

A felek megállapodásának értelmében, írja a közleményük, ez az átalakítás már összhangban van a július 1-től induló, a körforgásos gazdaság elveinek megfelelően kialakított új országos hulladékgazdálkodási modellel, valamint a MOL Nyrt. és a Budapesti Közművek által tervezett közös vállalat vízióival is.

„Az ösztönző rendszer átalakítása fontos volt az érintett munkavállalók számára, emellett már az év közepén induló új, országos hulladékgazdálkodási modellt és a körforgásos gazdaság koncepcióját is figyelembe veszi" – mondta ezzel kapcsolatban Mártha.

Mint emlékezetes, október elején

három napot sztrájkoltak a kukások.

A budapesti hulladékkezelés október 4-én, kedden kezdett akadozni, miután a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Ecseri úti központjának dolgozói nem gyűjtötték be a szemetet. 

Mellettük az óbudai hulladékégető munkatársai is sztrájkoltak. A dolgozók fizetésemelést követelnek.

Két nappal később, október 6-án, csütörtökön Karácsony Gergely már a hulladéklerakodók telephelyén kezdte a napot, ahol ígéretet tett arra, hogy a főváros minden dolgozónak bruttó

200 ezer forintos egyszeri pénzt ad

a rezsidíjak kompenzálására. 

A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviselői még aznap, azaz csütörtök este aláírták a megállapodást, és a kukásautók másnap, október 7-én, péntek hajnalban ismét munkába álltak.

(Kiemelt kép: Budapesti Közművek)