FRISS

Így írtunk mi – tucatnyi cikk és kép az árvízről


Majdnem két hétig tartott. Az ár elvonultával visszatekintünk, hogy milyennek láttuk jönni, és az összefogás erejével hogyan sikerült megóvni Budapestet.

Időrendi áttekintés a cikkeink alapján:

Szeptember 12-én még abban sem voltunk biztosak, hogy le kell zárni a rakpartokat, csak annyit láttunk, hogy emelkedik a Duna vízszintje.

Szeptember 13-án másodfokú árvízvédekezési készültséget rendelt el valamennyi budapesti árvízvédelmi szakaszra Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Szeptember 15-én nyolc méter fölé vártuk a Dunát.

Szeptember 16-án nyolc és fél méter tűnik valószínűnek, miközben a Margitszigeten is megkezdődik a homokzsákok pakolása.

Árvíz
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Szeptember 17-én megnéztük, hogy az ipari búvároknak milyen kihívásokkal kell szembenézniük.

Szeptember 18-án egy galériát tettünk fel az árvízi védekezésről, miközben szembesültünk azzal, hogy a fővárosi közlekedést sem kerülheti el az átszervezés.

Szeptember 19-én készen álltunk a tetőzés fogadására – itt már 9 méterről szóltak a hírek.

Árvíz
Kép: Barta Bálint/Énbudapestem

Szeptember 20-án a Fővárosi Vízművek megnyugtatott minket, hogy az ivóvíz minősége nincs veszélyben.

Szeptember 21-én arról írtunk, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek hogyan védekezik a feltörő szennyvíz ellen. Éjjel a vártnál alacsonyabban, 830 centiméteren tetőzött a Duna Budapestnél, nemsokkal később apadni kezdett.

Szeptember 22-én képpárok segítségével hasonlítottuk össze, hogy milyen volt előtte és milyen lett árvíz közben a folyópart a fővárosi szakaszon.

Szeptember 23-án az árvízzel kapcsolatos legjobb videókat gyűjtöttük össze, miközben a levonuló árra koncentrálunk.

Árvíz
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Szeptember 24-én a közösségi közlekedés lassan újraéled a lezárt vonalakon, megtisztítják az útpályákat, visszabontják a gátakat.

Szeptember 25-én megszűnt az árvízvédelmi készültség.

Szeptember 26-án újra járhatók az alsó rakpartok, a főváros az árvízi védekezésben közreműködők hétvégi ünneplését várja.

(Kiemelt kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség)