FRISS

Javában zajlik az árvíz utáni takarítás


Megtisztítják az útpályákat, gátakat bontanak vissza, veszélyes fákat keresnek.

Hatalmas farönk, 520 ezer homokzsák, több ezer köbméter agyag: van munka az árvíz után is. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) már vasárnap megkezdte a munkát, amelynek során több tonna uszadékot, iszapot és hulladékot távolítanak el az elárasztott területekről. "A III. kerületi Pók utca teljes hosszában, illetve a Nánási út egy részén vasárnap délre már el is végezték az útpályák megtisztítását az FKF munkatársai. Nem egyszerű a feladat, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hét második felére visszaadhassuk a budapestieknek az utakat és a köztereket" - írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

A munkát váratlan akadályok is nehezítik: kedd hajnalban például egy gigantikus méretű uszadékfát találtak a Várkert bazárnál.

Árvíz
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
 

A közösségi közlekedés is lassan helyreáll, ismét teljes útvonalán közlekedik az M2 metró, a 19-es és a 41-es villamos.  A pesti oldalon is megkezdték a szivattyúzást: Karácsony Gergely főpolgármester szerint péntektől, vagy szombattól  a 2-es, a 2B és a 23-as villamosok is eredeti útvonalukon közlekedhetnek.

Az árvíz utáni munkálatok során a  Fővárosi Csatornázási Műveknek több mint 520 ezer homokzsákból és hatezer köbméter agyagból készült gátat kell visszabontani és elszállítani. A homokot és a zsákokat az előírásoknak megfelelően újrahasznosítják.

A Római-part, az Óbudai-sziget és a Margitsziget néhány részén a Főkert szakemberei keresik a veszélyessé vált fákat, és beavatkoznak, ahol kell. Ezek a területek egyelőre csak részben, vagy egyáltalán nem látogathatók, a Fővárosi Önkormányzat a látogatók türelmét kéri.

A Duna vízállása kedd reggel húzódott vissza az alsó rakpartok szintje alá. Délelőtt 624 centiméteren állt, a következő napokban pedig további két métert csökken az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint.

Kiemelt kép: FKF/Facebook