KÖZÉLET

Közösségi közlekedés az árvíz után: visszatért a 19-es villamos


A Duna fővárosi szakaszán csökken a vízszint, hétfőn az M2-es metró vonalán, szeptember 24-tól a budai villamosvonalakon is helyreállt a közlekedési rend.

A hétvégi tetőzés után csökken a Duna vízszintje Budapesten, ennek köszönhetően a következő napokban több vonalon újra az eredeti menetrend szerint közlekedhetnek a Budapesti Közlekedési Központjáratai - adta hírül a társaság. Közleményük szerint szeptember 24-től a 19-es és a 41-es villamosok eredeti útvonalukon, a Bécsi út/Vörösvári úti végállomástól és Kelenföld vasútállomásig, illetve a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig közlekednek.

A BKK külön is kiemelte, hogy a járatok indulását minden esetben alapos takarítás és komoly műszaki ellenőrzések előzik meg, elsősorban az árvízben érintett szakaszokon.

A BKK Info valós idejű közút térképén folyamatosan láthatjuk az aktuális korlátozásokat. E szerint még le vannak zárva a budai és a pesti alsó rakpartok, valamint a Margitsziget. Ugyancsak le van zárva az Óbudai-sziget és a Népsziget is, illetve a III. kerületi Királyok útja az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között, és  a Pünkösdfürdő utca a Királyok útja és a Kossuth Lajos üdülőpart között. A Clark Ádám téri a gyalogos- és kerékpáros aluljárón sem lehet még áthaladni, a kerékpárosok a Margit híd budai hídfőjénél kialakított ideiglenes HÉV-peront a nem használhatják.

BKK közleménye szerint a közösségi közlekedés legfontosabb a fejleményei szeptember 24-én a következők:

  • a H5-ös HÉV továbbra sem közlekedik a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő között. A vonatokra a Margit híd melletti ideiglenes felszíni végállomáson lehet felszállni. Szerdán üzemkezdettől várhatóan ismét a teljes vonalon közlekedik a HÉV;
  • a 4-es és a 6-os villamos sűrűbben jár, de továbbra sem áll meg a Margitsziget/Margit híd megállóban.
  • sűrűbben közlekedik az 1A villamos is.
  • a 2-es villamos a Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér között nem jár, a 2B és a 23-as villamos továbbra sem közlekedik a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között;
  • nem közlekedik a 26-os autóbusz; 
  • a 34-es autóbusz, illetve a 934-es éjszakai járat terelve közlekedik, és nem érinti az Emőd utcától a Királyok útján és a Pünkösdfürdő utcában lévő megállókat.

Az árvíz miatti lezárások aktuális helyzete nyomon követhető a bkk.hu/arviz oldalon.

Kiemelt kép: TBD