FRISS

Karácsony Gergely: „Most zajlik a munka dandárja”


Három helyen pakolják Budapesten tonnaszámra a homokzsákokat, a főpolgármester szerint csütörtökig minden készen áll a tetőzésre.

Egymás kezéből kapkodták ki az ásót az önkéntesek a Nánási út és a Duna között szeptember 17-én, kedden dél körül, a parton pedig embernagyságú homokbuckákból töltötték a zsákokat. A Duna vízszintje délutánra éppen csak átlépte a 6 métert, de a homokzsákok már akkora halomban álltak, hogy alig tudtam átmászni. Több ezer ember dolgozik jelenleg nem csak a Római-parton, hanem a Margitszigeten és a pesti oldalon is.

Az agyagot az Óbudai Gázgyár területéről hordják szintén tonnaszámra, szinte tíz percenként érkezett egy billenős teherautó a Királyok útjára.

Mobilgát a pesti oldalon

Karácsony Gergely főpolgármester Palkó Györggyel, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCsM) vezérigazgatójával tárgyalt ugyanezen a napon délelőtt. Az önkéntesek és a Katasztrófavédelem a Fővárosi Önkormányzat és az ahhoz tartozó cégek dolgozóinak segítenek be az árvízi védekezésben.

Karácsony
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Hogy az FCsM miként segíti a munkát, beleértve az ipari búvárkodást is, arról itt írtunk bővebben.

„Harmincezer ember otthonát védjük meg Csillaghegyen ezzel a két kilométer hosszú földgáttal. Legkésőbb csütörtök délelőttre minden fővárosi védekezési folyamatot befejezünk. A Margitszigetet meg tudjuk védeni 800 ezer homokzsákkal. Most zajlik a munka dandárja, a következő napokban a Dagály fürdő mellett is felhúzunk egy mobilgátat. Lesznek ijesztőnek tűnő fotók, például ahogy a Hajógyári-szigetet elönti a víz, de amit a jogszabályok engednek, azt meg tudjuk védeni”

– mondta a főpolgármester már Óbudán, ott, ahová a homokzsák-halmon keresztül jutottam el. Karácsony kiemelte: a Hajógyári-szigetre vezető hidakat lezárják, a sziget ingatlanjait pedig áramtalanítják. A védekezés kritikus pontjának az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak környékét nevezte, itt most vizsgázik élesben először az időközben felépített árvízvédelmi rendszer.

„Az elmúlt évek hosszú és értelmetlen politikai vitái miatt nem készült el az árvízvédelmi beruházás itt, a Római-parton, ezért agyagfallal védjük a gyenge pontokat. A folyó egyszerre gyönyörű és félelmetes, ezért arra kérem a budapestieket, ne menjenek közel a Dunához, hiszen a folyó sodrása a következő napokban sokkal erősebb lesz a megszokottnál” – tette hozzá. A Margitsziget déli felét már lezárták az autók elől, a Margit híd felől gyalogosan sem lehet bemenni.

A
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A főpolgármester elképzelhetőnek tartja, hogy az Árpád híd felől is leállítják a gyalogos közlekedést. „A szigeten van egy szálloda, aminek a működését biztosítanunk kell. Különösen úgy, hogy a budapesti sakkolimpia néhány versenyzője is a szállodában lakik” – mondta a főpolgármester.

Nem lesz rekord, és a HÉV sem megy végig

A Lánchídnál a BKK munkatársai már felépítették a rakparti (2-es, 2B és 23-as) villamosok fordítóját. Ezek a járatok jelenleg a Március 15. tér és a Széchenyi István tér között nem közlekednek. A 2013-as tapasztalatok alapján könnyen elképzelhető, hogy a Batthyány téri aluljáró is beázik, emiatt fel kell készülni arra, hogy az M2-es metró megállás nélkül halad majd át azon a megállón. A H5-ös HÉV szerdától csak a Margit hídig közlekedik, ott ideiglenes felszíni végállomást alakítanak ki. A Margit hídi és a Batthyány téri aluljáró bejáratait is homokzsákokkal védik a víztől.

Az árvízi védekezésnek egy kevésbé látványos, de annál fontosabb része az ivóvízhálózat megőrzése. A vízminőséget folyamatosan ellenőrzik. Ez az egyik legköltségesebb része az árvízi védekezésnek, ennek költségeit a Belügyminisztérium megtéríti a fővárosnak a vis maior keretből.

A főpolgármestert több tévécsatorna is kérdezte a védekezés költségeiről, de csak annyit mondott: az elmúlt két árvíz idején nem volt elszámolási vita a főváros és a Belügyminisztérium között, abban bízik, most sem lesz.

Az árvíz várhatóan kedd este éri el az alsó rakpartok szintjét, és vasárnap hajnalban tetőzik Budapestnél 850 centiméteren. Ez 41 centiméterrel marad el a 2013-as rekordszinttől.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere sajtótájékoztatót tart a Római-parton az árvízi védekezésről 2024. szeptember 17-én. Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)