FRISS

Így alakult át Budapest közlekedése az árvíz miatt


Minden, amit a fővárosi közlekedés változásairól tudni érdemes és tudni lehet, beleértve a következő napokban várható lezárásokat is.

Szeptember 18-án, szerdán már megállás nélkül halad át a 4-6-os villamos a Margitsziget/Margit híd megállón az árvíz idején, de sűrűbben indul – írja a BKK Info. A Margit híd felőli oldalról sem autóval, sem biciklivel, sem gyalogosan nem lehet elérni a szigetet, az Árpád híd felől is csak a Margitsziget egy részére lehet gyalogosan bemenni. Emiatt a 26-os busz nem közlekedik.

A belvárosi közlekedés több más ponton is változik az emelkedő vízszint miatt:

  • A H5-ös HÉV alagúti szakaszát lezárták, az ideiglenes végállomást a Margit híd budai hídfőjénél, a felszínen alakították ki. A Margit hídi és a Batthyány téri HÉV-aluljárót homokzsákokkal védik az áradástól.
  • Az ideiglenes HÉV-végállomás miatt lezárták a peronon áthaladó kerékpárutat. Az Árpád fejedelem úti kerékpársáv azonban továbbra is használható.
  • A pesti rakparton közlekedő 2, 2B és 23-as villamosok csak a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, illetve a Március 15. tér és Dél-Pest között közlekednek.
  • A 15-ös busz vonalát elterelik, a járatok nem érintik a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót, helyette az Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utcánál lehet fel- és leszállni. A busz az árvíz idején megáll a 16-os járat Széchenyi István tér megállójában is.
  • A 34-es busz és a 934-es éjszakai járat a 134-es vonalán közlekedik, tehát kihagyja a Békásmegyer és Rómaifürdő közötti megállókat.
  • A III. kerületben lezárták a Királyok útját az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között.

A Duna szombat éjjeli tetőzéséig további forgalmi változásokra lehet számítani:

  • Várhatóan lezárják a Clark Ádám téri villamosalagutat, amit kerékpárral és gyalog is érdemes elkerülni magasabb vízszint esetén.
  • A főpolgármester arra figyelmeztetett, hogy fel kell készülni az M2-es metróvonalon a Batthyány téri megálló lezárására.

A vízszint további 140 centimétert emelkedhet szeptember 18., szerda délutántól szombat éjjelig, ezért a BKK hangosbemondókkal és információs táblákkal tájékoztatja a közlekedőket a folyamatosan frissülő változásokkal kapcsolatban.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)