FRISS

Karácsony Gergely a legkritikusabb helyen vezeti az árvíz elleni védekezést


A Margitsziget több pontján is nagyon magas lesz a vízállás, de a főpolgármester szerint folyamatosan dolgoznak, és felkészülten várják a szombati tetőzést.

Élő videóban jelentkezett be szeptember 16-án, hétfőn a Margitszigetről Karácsony Gergely. Mint a videóból kiderül, Budapest főpolgármestere a főváros szempontjából legkritikusabb helyszínen vezeti az árvíz elleni védekezést.

„Az elmúlt tíz év legnagyobb árvize közeledik Budapest felé, de azzal a jó hírrel tudok szolgálni, hogy a jelenlegi előrejelzések szerint a Duna 850 centiméter környékén, várhatóan szombaton fog tetőzni, ez a vízszint pedig nem éri el az eddigi legmagasabb, 2013-ban mért szintet”

– mondta Karácsony.

A Margitszigettel kapcsolatban kiemelte, hogy az árvíz szempontjából ez az egyik legkritikusabb helyszín a fővárosban, de a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai urai a helyzetnek.

Karácsony beszélt a III. kerületi Római-partról is, amely a Margitszigethez hasonlóan kritikus helyszín. Emlékeztetett: az elmúlt években részben állami, részben fővárosi beruházásnak köszönhetően jelentősen javult a Római-part védelmi rendszere, ami tulajdonképpen most először vizsgázik majd. Ettől függetlenül további munkálatokra is szükség lesz, kedden például kiegészítő agyaggátat kezdenek építeni, és várhatóan csütörtökön készülnek el vele. 

A főpolgármester kiemelte, hogy

aki segíteni szeretne a védekezésben, az keresse fel a Katasztrófavédelem honlapját, ahol önkéntesként tud regisztrálni, de Budapesten a Fővárosi Önkormányzat saját erőből, önkéntesek segítsége nélkül is meg tudja oldani a feladatokat.

„Nagy próbatételnek lesz kitéve Budapest, de ahogy most állunk a védekezéssel, minden bizonytalan tényezőt figyelembe véve, az bizakodásra ad okot, tehát kopogjuk le, de minden rendben lesz, jó kezekben van a város!” – mondta Karácsony. Külön felhívta a rakparton továbbra is ott álló autók tulajdonosainak figyelmét, hogy ma, hétfőn este nyolc óráig el kell vinniük járműveiket, különben azt az illetékeseknek kell hatóságilag elszállítaniuk.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely/Facebook)