FRISS

Pályázaton dönthetnek a fővárosi cégek vezető pozícióiról


A főpolgármester a jelenlegi cégvezetőknek is azt javasolta, hogy adják be a pályázatukat. Az ügyben megszólalt Vitézy Dávid és Magyar Péter is.

A fővárosi cégek felügyelőbizottsági tisztségeit a törvényi minimum közelébe szorítanák le, a vezetői pozíciókat pedig nyílt pályázatot követően döntenék el Karácsony Gergely elképzelése szerint. „Javaslatot teszek a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, a felügyelőbizottsági tisztségeknek pedig közel a törvényi minimumra való leszorítására, továbbá nyílt pályázatot írok ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés. Csak olyanok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a szükséges végzettséggel és tapasztalattal – párttagkönyvet viszont senkitől nem kérünk  – írja a főpolgármester közösségi oldalán, hozzátéve, hogy a beérkezett nyilvános pályázatok, a szóbeli meghallgatások és a közgyűlésbeli frakciókkal való egyeztetés után teszi meg személyi javaslatait a Fővárosi Közgyűlésnek.

 

 Mégpedig úgy, hogy az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok legalább egyharmada nő legyen

– jegyzi meg. Karácsony, aki a jelenlegi cégvezetőket is arra kéri, hogy adják be a pályázatukat.

A főpolgármester bejelentésére reagált Vitézy Dávid és Magyar Péter. A pályáztatás a jelenlegi formájában csak látványpékség – írja Vitézy Dávid, aki azért gondolja így, mert a főpolgármester az októbertől ülésező Fővárosi Közgyűlés új frakcióival nem egyeztette a pályázat részleteit, a kiválasztás folyamatát. Vitézy azt is problémásnak tartja, hogy a pályázatokat még szeptemberben elbírálják.

Magyar Péter kommentben reagált Karácsony bejelentésére. Az októbertől a közgyűlésbe 10 embert küldő Tisza Párt elnöke szintén kifogásolta, hogy a közgyűlés új frakcióinak nem volt beleszólása a pályázat részleteibe, és azt szeretné, hogy „az eddigi urambátyám kinevezési rendszer megszűnjön a fővárosban”.

A Fővárosi Közgyűlés jelenlegi formájában még szeptember végéig létezik. Októbertől a két legnagyobb frakciót a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt adja tíz-tíz képviselővel, a DK-MSZP-Párbeszéd frakció hat főből áll, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP koalíciója és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3-3 képviselőt delegál. Ha a 32 fős Közgyűlésben 16-16-os eredmény alakul ki egy szavazásnál, abban az esetben a főpolgármester szavazata dönthet.