STÍLUS

Előzd meg a fogaskerekűt: több dolgot is tehetsz Budapesten, ha eleged van mindenből


Például annyira felpörgetheted a pulzusod, hogy gyorsabb leszel, mint a fogaskerekű hegynek felfelé.

Egy ilyen játék akkor is jó, amikor csak úgy simán szeretnél a komfortzónádon kívül kerülni. Ha mindezt nyugalmi állapotban tennéd meg, akkor nyomd meg a piros gombot Kőbányán, és várd meg, mi történik! Ha viszont szereted extrémsporttal kiengedni a gőzt, akkor számtalan őrült futós esemény közül lehet választani. Igen, a futás is lehet extrém, ha fel akarsz futni egy levegővel az Erzsébet-kilátóba, az biztosan feloldja a stresszes pillanataidat, csak úgy, mint a Lánchídon átvágtatás.

Vagy még jobb: sprinteld le a fogaskerekűt most áprilisban!

Több évtizedes az a XII. kerületi hagyomány, ahol sok-sok ember célja, hogy futva vagy kerékpárosan versenyezve előbb szakítsák át a célvonalat, mint a fogaskerekű vasút. Első hallásra nem tűnik teljesíthetetlennek, de valójában a 325 méteres szintemelkedésű, kb. 4 km-es hegymenet még a legedzettebbeket is próbára teszi.

Sprinteld
Kép: Hegyvidéki Sportközpont

 

A két végállomás közötti távot alig 15 perc alatt teszi meg a 60-as villamosként is ismert fogaskerekű, tehát a versenybe szállóknak mindössze ennyi idő áll rendelkezésre, hogy teljesítsék a távot, legyőzve a vasutat. Azért azt érdemes tudni — most, hogy már jól elijesztettünk mindenkit — hogy óvodás gyerekek is szoktak indulni nagy számban, a fogaskerekű pedig nagyon gyors, nehéz szégyenben maradni, hiszen a kihívást nagyon kevesen képesek teljesíteni. A Budapesten rendezett események közül ez a legnagyobb szintkülönbségű verseny, a viszonylag rövid táv pedig csak tovább nehezíti a teljesítést.

Előzd
Kép: Hegyvidéki Sportközpont

 

Lehet egyénileg futni vagy biciklizni, de ha tényleg a buli a cél, akkor váltóban családdal, barátokkal kollégákkal érdemes nevezni. A túra kategória pedig a természet szerelmeseinek szól, akik a Budai-hegységben vándorolva érkezhetnek meg a Széchenyi-hegyi végállomásig.

Itt az eseményhez tartozó link.

(Kiemelt kép: Hegyvidéki Sportközpont)