STÍLUS

Ilyen lesz az Óbudai-sziget csúszdás játszótere


Ötven éves a legendás játszótér, ami annyira népszerű, hogy megépülése óta többször is fel kellett újítani. Íme a látványtervek a legfrissebb verzióhoz, ezt láthatjuk pár hónap múlva a Május 9. parkban.

Nehéz újat mondani erről a játszótérről, ahová már a nagyszüleink is rendszeresen vitték ki a szüleinket, azt viszont még nehezebb kinyomozni, hogy mikor épült. Az tény, hogy a Május 9. parkot a mesterséges kialakítású dombbal, 1973-ban adták át Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 100. évfordulójára. Radó Dezső könyvében, a Fenyegetett Budapestben is találunk egy 1980-as illusztrációt, de „azon a képen már egy a használattól kikoptatott domb és viseltes, felállított vasúti talpfákra szerelt műanyag csúszdák láthatók, tehát annál hamarabb létesült. Biztonsággal azt lehet mondani, hogy 1973 és 1978 között épült"– tippelte kérdésünkre Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. 

Hajógyári
Játszótér bezárás előtti állapota. Kép: Zöld Budapest

 

Ezt alátámasztják a Fortepan képei is, ahol több 1981-es fotón is már a kopott csúszdákon játszó gyerekeket lehet látni. A közeli Hajógyár még közelebbi óvodájából is rendszeresen jártak ide csúszdázni és szánkózni oda, amit ma csúszdadombként vagy ródlidombként is ismerünk. A csúszdákon nem csak lecsúszni volt érdekes, bújócskázni is lehetett alattuk a pókhálós, kátrányszagú fahasábok között. Ennek lassan ötven éve, és a játszótérnek azóta többször is meg kellett, hogy újulnia.

Hajógyári
1981 Kép: Hlatky Katalin-Főkert/Fortepan

 

2024. január 31-én döntött a Fővárosi Közgyűlés, 200 millió forintot szánnak az újjáépítésre

Felújítják az újra korszerűtlenné és balesetveszélyessé vált játszóteret. A lakossági workshopon elhangzottak figyelembevételével el is készítették a csúszdás játszótér megújításának terveit, ami a következőképpen fog kinézni:

ÓBUDAI-SZIGET
Kép: Zöld Budapest
ÓBUDAI-SZIGET
Kép: Zöld Budapest

 

A felújítás részeként várható bontás, tereprendezés, zöldfelületi munkák, sziklaszirtek kialakítása, gumiburkolat kialakítása mászható felülettel, pihenők, napvitorla, kapaszkodók, támfalépítés, a tornyok felújítása, új csúszdák telepítése. Újjáépítik a rossz állapotú lépcsősort is, évelő virágfelületekkel szépítik a játszótér környezetét és fákat is ültetnek. A teljes felújítás becsült költsége 200 millió forint.