STÍLUS

Harry Potter, Darth Vader, Drakula: Hol tudok jelmezt bérelni a gyereknek?


Elkezdődött a farsangi időszak, hamarosan egymást érik a különböző mulatságok, és közelednek az iskolai farsangok is. A szerkesztőség tagjaiban még elevenen él, milyen izgalmat jelentett elmenni egy jelmezkölcsönzőbe. Így most összeszedtük, hol lehet még a fővárosban kölcsönzőt találni, ha valaki szintén megajándékozná a gyerekét vagy magát ezzel az élménnyel, és nem otthon készített jelmezzel, vagy nem valamelyik szupermarketből beszerzett holmival oldaná meg a farsangi maskarát.

Az indiánoknak, cowboyoknak és balerináknak valószínűleg már leáldozott. Kíváncsiak voltunk, a jelmezkölcsönzők vajon mennyire voltak képesek tartani a lépést a különböző rajzfilmes hercegnők és szuperhősös filmekkel. Vajon a Harry Potter, a Darth Vader, az Amerika Kapitány, a Pókember mellett azért megmaradtak az olyan klasszikusok, mint a boszorkány, a lovag és Drakula jelmezek?

Arra gondoltunk, egy Pókember jelmez, ami valószínűleg az egyik legkelendőbb, jó összehasonlítási alapot tud jelenteni, de aztán azt tapasztaltuk, hogy feltevésünkkel ellentétben, nem lehet mindenhol ilyen jelmezt találni. Aztán arra is kénytelen voltunk rádöbbeni, hogy

alig maradtak Budapesten jelmezkölcsönzők,

úgyhogy beválogattunk egy solymári és egy érdi jelmezkölcsönzőt is. 

A jelmezkölcsönzők honlapját és egyúttal a kínálatot a nevükre kattintva lehet átnézni. 

Maszka

A Ferenciek tere sarkán található Maszka jelmezkölcsönző

a főváros legnagyobb kölcsönzőjeként hirdeti magát.

A tulajok arra kérnek mindenkit, mielőtt személyesen is benéznének hozzájuk, nézzenek körül az oldalukon, mérjék fel a kínálatot, és írják fel a kinézett termék cikkszámát, hogy gyorsabban haladjon a kiszolgálás.

Maszka
Kép: MASZKA

 

Az üzletben fel lehet próbálni a ruhákat, a kölcsönzés nem napidíjas, úgyhogy ha valaki pénteken kölcsönöz, és mondjuk hétfőn viszi csak vissza, elég egy kölcsönzési díjat fizetnie. A Maszkában kauciót is kell fizetni, amit a jelmez visszavitele után visszafizetnek. Itt lehet foglalni is, ezért a kölcsönzési díj felét számítják fel.

Egy Pókember jelmez a gyereknek 8 ezer forintba kerül és 10 ezer forint a kaució. A termékeket előre le lehet foglalni, a foglaló összege a kölcsönzési díj fele.

Mandarin

Olyan jelmezt keres, ami biztosan nem lesz a jelmezbálon?

– teszi fel a kérdés az Erzsébet királyné útján található Mandarin jelmezkölcsönző, mert akkor, feltételezzük, érdemes őket megkeresni. A Mandarinban a kölcsönzés gyerek és felnőtt jelmezek esetében is 48 órára szól.

Farsang
Kép: Mandarin

 

A honlap tanúsága szerint egy gyerekjelmez bérlése 4990 forintnál, egy kamasznak való jelmez pedig 5990 forintnál kezdődik. Itt is kell kauciót fizetni, aminek az összegét a jelmez kategóriájának megfelelően számolják ki.

A Mandarinban van csoportos kedvezmény is, 10 jelmez együttes bérlése esetén 10 százalék kedvezményt adnak.

Forgatag

Az Ajtósi Dürer soron található Forgatag kölcsönző azt állítja, hogy

televíziós produkciókat is kiszolgálnak,

valamint, hogy több száz fő részére is tudnak kölcsönözni.

Forgatag
Kép: Forgatag Jelmezkölcsönző

 

A gyerekeknek kölcsönözhető darabok itt mind a klasszikus vonalat képviselik: huszár ruha, magyaros ruha, betyár és pásztor jelmez, valamint cowgirl jelmez, aminek az ára 5 és 10 ezer forint között mozog.

A webshopban lehet kapni Darth Vader és Thor jelmezt is 10, illetve 9 ezer forintért. Itt is kell kauciót fizetni, ami 5 és 10 ezer forint között mozog. A bérlési idő az ő esetükben is egy hétvégére vagy 2-3 napra szól.

Party Buli Bolt

A Pesti úti Party Buli Bolt inkább

partikellékek és kiegészítők eladásában jeleskedik,

de a honlapjukon azt írják, a jelmezeket ki is lehet kölcsönözni. A jelmezek bérlési díja változó.

A különféle kiegészítők között mindenesetre találni Darth Vader sisakot, Batman maszkot, Aladdin csodalámpát, pisztolytáskát római sisakot, angyalszárnyat.

width=1536
Kép: Party Buli Bolt

 

Az egyszerűbb gyerekjelmezek 2000 forinttól már elérhetőek, a licences jelmezek a drágább kölcsönzési kategóriába tartoznak. Átlagosan a gyerek jelmezek 3000 forintért bérelhetők.

A kölcsönzés, mint figyelmeztetnek, minden esetben telefonos egyeztetést igényel. A jelmezek a megbeszélt időpontig bérelhetők, amik több napot is jelenthetnek. Itt is kell kauciót fizeni, amiről több információ megint csak nem derül ki.

Aramis Golden

Az Aramis Golden Jelmezkölcsönző

csak a legalapabb információkat osztja meg a honlapján.

Jelmezeket csak fényképes személyazonosító irat és lakcímet igazoló igazolvány bemutatása után lehet kölcsönözni, valamint 30 százalékos foglalót kell befizetni, utána viszont a jelmezkölcsönző a szükséges ruhapróbákat, illetve azok igazításait díjmentesen biztosítja a megrendelők részére.

A jelmezek átvételekor kell a még fennmaradó kölcsönzési díj teljes összegét rendezni. Hogy egy-egy jelmez mennyibe kerül, arról nincs fönt adat, a letétet, ami ezúttal is van, a kölcsönözni kívánt jelmezek összértékének függvényében állapítják meg. A határidőről a szerződésben rendelkeznek a felek. Itt csak készpénzben lehet fizetni.

Jelmezbérlés

A Solymáron található Jelmezbérlés is elsősorban szuperhősös és Star Wars jelmezek komoly számával veteti észre magát, de itt találhatók klasszikusabbnak nevezhető

teknős, sárkány, vérfarka, denevér, csontváz és vámpír jelmezek is,

de vannak kalózos, indiános, katonás ruhák is.

Jelmezbérlés-Time
Kép: /Jelmezbérlés-Time for Kids

 

Ahogy a honlapon írják, a gyermek jelmezek esetében a kölcsönzési díj 6 ezer forint, a kaució pedig 5 ezer forint. Ha jól értjük, akkor az üzlet hétköznapokon csak délután 4 és 7 között látogatható, viszont telefonon lehet kérni más időpontot is. A kölcsönzés az ő esetükben is két napra szól, kivéve, ha a felek másképp nem egyeznek meg.

Érdi jelmezkölcsönző

Ha más akarsz lenni – hirdeti magát az Érdi jelmezkölcsönző.

„A jelmezkölcsönzőnk a legújabb trendnek megfelelő ill. a TV- és mozifigurákat hűen tükröző jogdíjas jelmezek kölcsönzésével foglalkozik.”

A szokásos képregényes és Star Wars jelmezek mellett itt találtunk tűzoltós ruhát, Spongyabobot, kalózt és nindzsát is! Egy pókemberes jelmez kikölcsönzése 6 ezer forintba kerül, de mint írják, a kölcsönzési díjak típustól és kiegészítőktől függően 4 és 10 ezer forint között vannak. A kaució náluk 10 ezer forint.

Jelmezkölcsönző
Kép: Jelmezkölcsönző Érden

 

A jelmezek kölcsönzési díja, teszik hozzá, jellemzően 24 órára szól, ebben egy esetben van eltérés, ha szombaton viszik el a jelmezt, mert akkor elég csak hétfőn visszahozni. Bankkártyás fizetésre itt sincs lehetőség.