STÍLUS

Van itt egy nagy piros gomb, egyelőre nem mertük megnyomni


Nálatok félig üres a pohár, vagy félig tele van? Ha találtok egy piros gombot, a világvégét látjátok benne, vagy a lehetőséget valami újra?

Egy teljesen ártatlan, már-már unalmas, zöld területen váratlanul egy piros gomb kelt feszültséget, ahogy megtöri a végeláthatatlan gyep kopottságát. A kőbányai Harmat utcában császkáltunk, amikor szembesültünk a döntési lehetőséggel: 

megnyomjuk vagy ne?

Ez egy világvége-gomb? Újratervezés? Milyen lenne, ha a filmekből ismert, hidegháborút is felmelegítő atomarzenálokat elindító piros gombot nem csak katonai vezetők parancsára, duplakulccsal lehetne elindítani, hanem kitennék egy mezőre, hogy bárki megnyomhassa? Vagy elég egy bátor hős, aki pozitív gondolatokkal érkezik, könnyed csuklómozdulattal kattint, és jutalmul eltűnik minden ember nyomorúsága, örökre felszívódnak a troll kommentelők, nem lesz több mikroműanyag, és újra lehet majd délben napozni?

Úgyse
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Ilyen gondolatok pörögnek az ember fejében, ahogy toporog a gomb körül, a filozófia tanulmányok hirtelen értelmet nyernek (a logaritmus még várat magára), amikor pár lépés után valami más is szembejön a füves rész másik végén. Az eredetileg a XIX. században épült, közelben álló Csősztorony csak ront a helyzeten: a maga fura architektúrájával és a kilátójával biztosan jelzi, hogy kapcsolatban állhat a gombbal.

Valószínűleg innen lehet nézni, hogy mi lesz, ha valaki megnyomja a gombot.

Valóságshow az első sorból: ahogy egy játékos megtalálja, tépelődik, többször nekirugaszkodik, meggondolja magát, aztán kis taps hatására mégis erőt gyűjt és páros lábbal ugrik a gomb tetejére. Mit szólnának a szomszédok, ha látnák a tévében, hogy kudarcot vallok? – gondolja közben.

Úgyse
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Nem lepett meg, hogy a Harmat utcában találtunk egy ilyen gombot, Kőbányán sok más is van, amitől ez Budapest legkevésbé unalmas kerülete. Ez az a hely, ahol a lányok kergetik a szatírt, életeket határozott meg az Északi Járműjavító, fejlődik a biciklis-infrastruktúra, és még a víztározóba is be lehet menni.

A gomb feltalálási helye itt érhető el, eredetével kapcsolatos nyomozásunk szálai pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Pártig vezettek

– hogy csak a várost szépítgették így, vagy mindenhol máshol azért „nyúlnak bele a köztérbe”, hogy itt most könnyebben álcázzanak valamit? Ki-ki járjon utána, és nyomjon! Vagy ne.

(Kiemelt kép: Csapó Ádám/Énbudapestem)