KULTÚRA

A világ legjobb úti céljai közé választották Budapestet


A magyar főváros olyan úti célok mellett szerepel a listán, mint Francia Polinézia, Mauritius vagy épp az Ausztráliában lévő Kimberley-régió. Sőt, a világ 75 legjobb szállodáit felsoroló másik összeállításba beválogatták a budapesti Four Seasons Gresham-palotát is.

A világ legjobb úti céljai közé sorolta Budapestet az egyik vezető nemzetközi utazási médium, a Condé Nast Traveler év végi ajánlásában. A világ különböző helyein élő újságírók közreműködésével készülő listára minden évben a 24 legkiemelkedőbb látnivalót gyűjtik össze, erre a listára került fel Budapest, ami mellett csupán három további európai úti cél szerepel: a görögországi Kükládok, Koszovó és az Egyesült Királyság Yorkshire-régiója.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a rangos elismerésről azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy azért is fontos, mert így a magyar főváros még nagyobb népszerűségre tehet szert a külföldiek körében. Az ajánlásban kiemelik a magyar fővárosra jellemző egyedi építészeti stílusokat és termálfürdőket, többek között olyan turisztikai attrakciókat állítanak fókuszba, mint a Lánchíd, a Magyar Zene Háza vagy éppen a Nemzeti Atlétikai Központ.

A Condé Nast Traveler azóta kiadta a Gold List 2024-es listáját is, melyben a világ 75 legjobb szállodáját gyűjtötték össze. Itt is helyet kapott a magyar főváros: a budapesti Four Seasons Gresham-palota mellett olyan neves szállodák szerepelnek a listán, mint az ötcsillagos dubaji Jumeirah Dar Al Masyaf vagy éppen a párizsi Ritz Hotel. A cikk kiemeli a budapesti szálloda grandiózus megjelenését és kiváló lokációját, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Dunára és a Pest-Budát összekötő ikonikus Lánchídra.

World's Greatest Places 2023

Tavaly márciusban Budapest már szerepelt az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 című, 50 turisztikai célpontot kiemelő összeállításában is. A közép-európai régióból a szerkesztők csak Bécset és az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik tavalyi kitüntetettjét, Temesvárt válogatták be a világ legjobb 50 turisztikai célpontja közé, a magyar főváros mellé.

Budapest az egyedül utazó nők számára

Szintén tavaly tavasszal Budapestet a világ harmadik legbiztonságosabb városává választották az egyedül utazó nők számára. A WayAway a világ több mint 200 városát vizsgálta meg, hogy megtalálja köztük az egyedül utazó nők számára 30 legbiztonságosabbat. A lista összeállításához interjúkat készítettek, több forrás alapján a legfrissebb biztonsági jelentéseknek jártak utána, és független biztonsági rangsorokat vizsgáltak. 

A lista élén Izland fővárosa, Reykjavík szerepel, a sorban második a Puerto Ricoban található San Juan, ezt követi Budapest, negyedik Szingapúr, az ötödik pedig Spanyolország fővárosa, Madrid. A teljes harmincas listát ide kattintva nézheti meg.

(Kiemelt kép: Nyirő Simon/BKK)