STÍLUS

Újabb toplistán lett dobogós Budapest


A magyar főváros ezúttal pezsgő éjszakai élete miatt kapott rangos helyezést a turisztikai toplistán.

A The Travel utazási magazin a 2023-as Consumer Choice index alapján összeállította azoknak a városoknak a 10-es toplistáját, amelyekben a legjobbak a körülmények az éjszakai élethez.

A sorrendet olyan szempontok alapján határozták meg, mint a biztonság, a nyitvatartási idők, az éjszakai közlekedés, egy korsó sör, illetve egy Big Mac ára.

Ezen szempontok alapján Budapest a második helyen végzett Berlin mögött és Bukarest előtt.

Az utazási magazin kiemeli a magyar főváros romkocsmáit, amelyek dekorációi, színes bútorai és falfestményei külön említést érdemelnek. Említik Budapest termálfürdőit is, amelyek időről-időre éjszakánként nyüzsgő bulihellyé alakulnak át.

A teljes lista:

  1. Berlin, Németország
  2. Budapest, Magyarország
  3. Bukarest, Románia
  4. Szöul, Dél-Korea
  5. Santiago, Chile
  6. Brüsszel, Belgium
  7. Buenos Aires, Argentína
  8. Párizs, Franciaország
  9. Madrid, Spanyolország
  10. Isztambul, Törökország

A világ legjobb úti céljai között Budapest

A világ legjobb úti céljai közé sorolta Budapestet az egyik vezető nemzetközi utazási médium, a Condé Nast Traveler 2023 végi ajánlásában. A világ különböző helyein élő újságírók közreműködésével készülő listára minden évben a 24 legkiemelkedőbb látnivalót gyűjtik össze, erre a listára került fel Budapest, ami mellett csupán három további európai úti cél szerepel: a görögországi Kükládok, Koszovó és az Egyesült Királyság Yorkshire-régiója.

Az ajánlásban a magyar fővárosra jellemző egyedi építészeti stílusokat és termálfürdőket, többek között olyan turisztikai attrakciókat állítanak fókuszba, mint a Lánchíd, a Magyar Zene Háza vagy éppen a Nemzeti Atlétikai Központ.

A Condé Nast Traveler azóta kiadta a Gold List 2024-es listáját is, melyben a világ 75 legjobb szállodáját gyűjtötték össze. Itt is helyet kapott a magyar főváros: a budapesti Four Seasons Gresham-palota mellett olyan neves szállodák szerepelnek a listán, mint az ötcsillagos dubaji Jumeirah Dar Al Masyaf vagy éppen a párizsi Ritz Hotel. A cikk szerint grandiózus a budapesti szálloda megjelenése, és kiváló a lokációja, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Dunára és a Pest-Budát összekötő ikonikus Lánchídra.

(Kiemelt kép: Bulivillamos. Forrás: Budapest Brand)