KÖZÉLET

Felfrissítenék a Csarnoknegyed egyik utcáját


A Józsefvárosi Önkormányzat szeretné megújítani a Német utcát, amelynek elkészült koncepcióterve. A terv fákat, évelő ágyásokat és új burkolatot helyez kilátásba, az utcába levő általános iskola előtt pedig egy kis közösségi tér jönne létre.

Az önkormányzat 2024 január 11-én, csütörtökön mutatja be hivatalosan a Német utca koncepciótervét. Ahogy ők is írják, a Német utca a Csarnoknegyed egyik fő utcája, ami

összeköti a kerület két fontos terét,

a Rákóczi teret és a Horváth Mihály teret. Tágabb értelemben pedig bekapcsolódik a Blaha Lujza tér és a Corvin sétány közötti megújuló útvonalba az átépülő Bacsó Béla, illetve a már korábban átalakított Futó utcán keresztül.

Mindezt az önkormányzat úgy szeretné megújítani, hogy kényelmesen sétálható, igényes, fásított, zöld útvonal jöjjön létre, amely közösségi teret biztosít a Németh László Általános Iskolának, az itt lévő intézmények, üzletek számára pedig kellemes, biztonságos környezetet adjon.

Német
Jelenlegi állapot. Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az önkormányzat a Német utca megújításának tervezésével a LArch Design Kft.-t bízta meg, ami többek között a Szentháromság téri zöldfelületek megújítását is elnyerte, de további két józsefvárosi tervezési projektet is kötődik hozzájuk.

Mint azt az Énbudapestem is megírta,

a Német utca körül egyébként is pezseg az élet,

és várhatóan csak egyre forgalmasabbá válik, hiszen elkészült, és ötcsillagos hotelként már be is üzemelt a Józsefvárosi Telefonközpont.

A Horváth Mihály téren, a templom mellett magasodó épület már évekkel ezelőtt – még az elhagyatottság éveiben – feltűnt furcsa homlokzati domborműveivel. A Lánchíd és a Duna két oldalán, egy villanypózna árnyékában fekvő meztelen és telefonáló alakok, valamint a Német utcai oldalt díszítő telefonos és fényképezőgépes faragványok már önmagukban is felkelthették bárki kíváncsiságát.

Német
Kép: LArch Design

 

Ahogy szerzőnk írta, város második telefonközpontjaként, Ray Rezső Vilmos tervei alapján 1917-ben elkészült épület több szempontból is úttörőnek számított a maga korában, ugyanis az első ilyen méretű és állami finanszírozású vasbeton-építkezés volt Budapesten.

A Német utcából nyílik a Nyolcésfél nevű „kulturális keltető" is. A 2020 októberében, a telefonközpont modern épületében nyitó Nyolcésfél 8 és 350 m2 közötti helyiségeket kínált 7000 négyzetméteren, de mindemellett sorra nyílnak az izgalmas kiállítások is. Ám – ahogy ebben a cikkünkben írtuk – elképzelhető, hogy hamarosan százhárom lakásos társasházat építenek a helyére.

A Német utcában

megmaradna az egyirányú gépjármű közlekedés

a József utcától a Déri Miksa utca, Rákóczi tér irányába, illetve a Baross utca, Horváth Mihály tér irányába. Kerékpárral, viszont mindkét irányban lehetne haladni az utca teljes hosszában. Megmaradna a kétoldali párhuzamos parkolás is, amit viszont fák, zöldfelületek és pihenőhelyek szakítanának meg.

A forgalmi sáv általános esetben 3,75 méter széles lenne, ami elegendő az egyirányú gépjárműforgalom mellett a kerékpáros szembeforgalom számára. A parkolósávok 2 méteresek, a járdák legalább 2 méter szélesek lennének, de ahol lehet, ennél szélesebbek.

width=1940
Kép: RÉV8

 

Az önkormányzat magyarázata szerint, az utca hosszában az útpálya tengelye eleve több helyen megtörik, ami a járművel közlekedőket odafigyelésre, lassabb haladásra ösztönzi és segíti a gyalogosok átjárását az út két oldala között.

Ahogy írtuk, a terv lehetőséget biztosítana arra, hogy a Németh László Általános Iskola előtti utcaszakaszon közösségi teret alakítsanak ki, itt autóval, biciklivel csak lassan, a gyalogosokra figyelve lehetne áthaladni. Az utcaszakaszt alkalmanként, vagy az iskolába érkezés időszakában

le is lehetne zárni a gépjárművek elől. 

Az autóval érkező szülők egyébként a Német utca helyett a József utcában erre a célra kijelölendő parkolóban köszönhetnek el a gyerekektől, így nem kell behajtaniuk az iskola elé.

Ahogy az önkormányzat írja, tervezésnél fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb helyen hozzanak létre zöldfelületeket, és minél több fát telepítsenek. Az utcában huszonöt talajkapcsolatos fa kaphat helyet a parkolósávban és további 280 négyzetméter zöldfelületet jöhet létre.

Ezek a zöldfelületek az önkormányzat szerint, azért nagyon fontosak, hogy a nyári melegben kellemesebb legyen az utcán sétálni. A zöld ágyások ráadásul befogadják a járdára hulló csapadékvizet és ezzel tehermentesítik a csatornahálózatot.

(Kiemelt kép: LArch Design)