KÖZÉLET

Karácsony: A Budapest-ellenes politika vonatán nincsen fék


A főpolgármester szerint a Fidesznek nem jelöltje, ajánlata van Budapestnek, hanem hadüzenete: megszüntetnék a főváros és az agglomeráció közlekedésének integrációját, politikai támadásra használják az érdi, diósdi, törökbálinti ivóvízhiányt és mini-Dubajt építenének Rákosrendezőre.

Ha nem tudnak segíteni, legalább ne ártsanak – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján az index.hu által megszellőztetett kormányzati elképzelésre. Eszerint nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződéssel létrejött modellt: a jövőben csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, héveket és a buszokat Budapesten és az agglomerációban.

Karácsony emlékeztetett arra, hogy lassan húsz éve kezdődött meg Budapest és az agglomeráció közlekedésének integrációja. Most – mint fogalmazott – ezt a folyamatot „barmolják szét”. A tervről elmondása szerint próbálja majd lebeszélni a szaktárcát, ezért tárgyalóasztalhoz hívja a kormány képviselőit. Szerinte ha az elképzelés megvalósul, akkor például a csepeli Héven utazóknak külön bérletet kell majd venniük, miközben a Hév el sem hagyja Budapestet.

Úgy fogalmazott, a Budapest-ellenes politika vonatán nincs fék: miközben a fővárost övező százezres lakosú régióban ivóvízhiány lépett fel, a Fidesz azzal hergeli az embereket, hogy a Fővárosi Vízművek nem végzi el a dolgát.

- De azokon a területeken nem is a Fővárosi Vízművek a szolgáltató – mondta, hozzátéve: hogy a vízművek az agglomerációban csak annyit tud tenni, hogy segít a vízhiány elhárításán.  

Végezetül szóba hozta a mini-Dubajként elhíresült kormányzati projektet. Szerinte ha a kormány komolyan veszi a nemzeti szuverenitást, nem arab befektetőkkel mutyizza le előre a fejlesztést.

A kampány elindult. A Fidesznek nem jelöltje, ajánlata van Budapestnek, hanem hadüzenete, de ezek a támadások nem minket, hanem a budapestieket érik el.

- fogalmazott a főpolgármester. Egyébként Orbán Viktor miniszterelnök a mai kormányinfón a mini-Dubaj projektről azt mondta, egy külföldi állam kereste meg őket azzal, hogy az általa megjelölt cég egy nagy ingatlanfejlesztést hozna létre Rákosrendezőn. Ő csak azt kérte Lázár János építésügyi minisztertől, hogy tisztázza: egyáltalán akarják-e ezt a magyarok és budapestiek. De állítása szerint közel vannak ahhoz, hogy kormányközi szerződést kössenek.

Itt tudod megnézni Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját: