STÍLUS

Halló, halló! Itt a felújított Józsefvárosi Telefonközpont!


Az Imagine-nel bejárhattuk a nemrégiben csodásan felújított, és két éve ötcsillagos hotelként működő egykori ipari-építészeti remeket. Az egészen egyedi tetődíszektől az impozáns lépcsőházon át az elképesztő panorámát nyújtó teraszig nézhettük meg, hogyan kelt életre a hosszú évekig üresen álló épület.

A Horváth Mihály téren, a templom mellett magasodó épület már évekkel ezelőtt – még az elhagyatottság éveiben – feltűnt furcsa homlokzati domborműveivel. A Lánchíd és a Duna két oldalán, egy villanypózna árnyékában fekvő meztelen és telefonáló alakok, valamint a Német utcai oldalt díszítő telefonos és fényképezőgépes faragványok már önmagukban voltak olyan szokatlanok, hogy felkeltsék a kíváncsiságom. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A város második telefonközpontjaként, Ray Rezső Vilmos tervei alapján 1917-ben elkészült épület több szempontból is úttörőnek számított a maga korában. Ray Rezső több alkalommal is együtt dolgozott Zielinski Szilárddal, aki a hazai vasbeton építészet úttörőjének számított, együtt tervezték a híres földvári kaszinó épületét és a margitszigeti víztornyot is, de Ray munkája a budafoki Törley mauzóleum és a kastély is.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Mindezek közül is kiemelkedik ez az épület, ugyanis a VIII. kerületben álló egykori telefonközpont Budapesten az első ilyen méretű és állami finanszírozású vasbeton-építkezés volt.

Az új technológia azért is jött kapóra, mert egy akkoriban történt párizsi telefonközpontos tűzeset után extra hangsúlyt fektettek a biztonságra, és ennek a szerkezetnek a tűzállósága jobb volt – tudtuk meg a séta elején a generáltervezést végző KIMA Studio felelős építész tervezőjétől, Draskóczy Gergelytől

Szintén a francia fővárosban történt szerencsétlenség miatt lett ilyen furcsa az épület tagolása is. Ha szemben megállunk vele, látványosan két részből áll az épület. A bal oldali, Német utca felőli tömbben voltak a kapcsolótömbök és technikai felszerelések, míg a jobb oldalon irodákat alakítottak ki, amit egy hátsó keresztszárny kötött össze. Mindezek fölött pedig a rejtélyes torony magasodik, ahol talán a postagalambok lakhattak régen,

a felújítás során viszont egy rúdtáncos klubhelyiséget találtak itt. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Az épület 82 évig működött többé-kevésbé az eredeti funkciónak megfelelő távközlés berkein belül.

Több drasztikus átalakítás és hozzáépítés formálta át az eredeti belső tereket, az évek során eltűntek a kapcsolóterem díszes freskói, de a díszes főlépcsőt szegélyező lámpatestek is. Végül 1999-ben, amikor a Matáv is kiköltözött belőle, a Magyar Posta eladta az épületet. 

2015-ben került egy szír befektetőhöz, aki számára fontos volt az épület karakterének megőrzése, és helyreállítása. A tervezők bevallása szerint rengeteg építészeti koncepció született a hasznosításra és felújításra, végül az lett a megoldás, hogy az épület utcafront felőli tömbjeiben

luxusapartmanok és lakások kaptak helyet, a hátsó traktusba pedig egy ötcsillagos szálloda kerül kialakításra. 

A spanyol befektetők által felújított Kozmo Luxury Hotel konferenciatermekkel, wellness részleggel, két étteremmel, 62 szobával és 22 lakosztállyal várja a vendégeket. A hotel időről időre világsztárokat is vendégül lát, az MTV World Stage Magyarország koncertje alatt például itt szállt meg Ed Sheeran is. A szobák érdekessége a falakat mindenhol díszítő egyedi budapesti részletet ábrázoló fotó, amit egy, a Covid-járvány alatt a fővárosban élő spanyol fotós készített. A vendégek ajándékként egy könyvet is hazavihetnek, amiben a teljes fotókollekció szerepel.

Az épületet átható „csendes luxus” olyan, elsőre talán nem is nyilvánvaló dolgokban nyilvánul meg, mint hogy a liftekre alig kell várni, a szobákban mindenhol egyedileg tervezett bútor van, vagy éppen a vendégek részére egy dolgozós könyvtár is készült a földszinten. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Több szobának és lakosztálynak van tetőtrasza is, ahonnan közelről megnézhettük a helyreállított tetődíszeket. És tényleg érdemes ezeknek figyelmet szentelni, ugyanis itt is az egykori távközlési berendezések elemei köszönnek vissza, a leginkább a mai villanyoszlopok kerámia kagylóira hasonlító díszekkel. De látunk sistergő villámokat és cikázó elektromos jeleket is, persze csak kőbe faragva. 

Az épület legelképesztőbb része az a tizenegy méter széles és ötven méter hosszú díszlépcső, ami az alacsony földszintet köti össze az egykori kapcsolótermekkel – ma elegáns osztrigabárral.

A felújítás során komoly munka volt a lépcsőház évtizedek alatt eltűnt díszes festésének a feltárása és helyreállítása, ahogy a mélybordó, egykori Zsolnay-csempék utángyártása, és az 1999 után eltűnt réz lámpatestek, kandeláberek, korlátelemek legyártása és pótlása korabeli fotók alapján. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Bár az Imagine által ide meghirdetett sétákat és az Építészet Hónapja más csemegéit idén októberre már elkapkodták, de más pompás séták és épületbejárások egész évben elérhetőek, amikre jó ötlet egy ajándékutalvány is, amivel akár később is el lehet dönteni, melyik sétára és kivel szeretne az ajándékozott elmenni.